VIDEO Comisarul UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn: „România e pe un drum bun, depinde de autorităţi cum vor folosi oportunităţile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn
Comisarul UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn

Într-un interviu în premieră, acordat ziarului Adevărul, Comisarul UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn, a discutat despre cele mai ample proiecte pe care Bruxelles-ul le dezvoltă în regiunea Dunării, precum şi cum pot autorităţile române să eficientizeze alocarea fondurilor structurale.

În ceea ce priveşte capitolul sensibil al fondurilor europene, unde România înregistrează cele mai scăzute rate de absorbţie, oficialul Hahn consideră că ţara se află într-o direcţie potrivită şi va evolua pozitiv, dacă „autorităţile române vor folosi eficient oportunităţile de care dispun“.

Johannes Hahn pledează pentru asigurarea unei continuităţi a funcţionarilor care se ocupă cu gestionarea proiectelor în care sunt implicate fonduri structurale, considerând că nu trebuie irosită experienţa acumulată.

„Consider că unul dintre cele mai importante lucruri este continuitatea, mai ales în ceea ce priveşte oamenii care lucrează cu fondurile structurale. Pentru că, trebuie să recunoaştem, nu este chiar atât de uşor să gestionezi fonduri structurale şi să ştii cum să procedezi cu ele, ce să comunici, ce este important şi ce trebuie respectat“, a declarat Comisarul european pentru Politică Regională.

Proiectul grandios al Dunării, în care sunt implicate nouă state membre ale UE şi cinci ţări vecine, însumează o serie de programe europene care au ca scop stimularea dezvoltării economice în regiune, implicit în România.

„Dacă bunăstarea în regiune va creşte, se vor crea oportunităţi de investiţie, inclusiv pentru companiile româneşti. Şi dacă există oportunităţi de afaceri pentru companiile din România se vor salva locurile de muncă existente, dar şi mai important, se vor crea noi slujbe“, a mai spus reprezentantul UE.

Interviu exclusiv cu Comisarul UE pentru Politica Regională, Johannes Hahn: ”România, ca şi alte state, şi-a învăţat lecţia”

Strategia Dunării

Strategia pentru regiunea Dunării este proiectul politic european de amploare şi vizibilitate lansat de România împreună cu Austria. Este o importantă iniţiativă a ţării noastre după aderarea la UE şi a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

La 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării, precum şi Planul de Acţiune aferent. Planul de Acţiune cuprinde 11 domenii prioritare, grupate pe patru piloni: conectivitatea (transport, energie, cultură, turism, relaţii interumane), protecţia mediului (calitatea apei, managementul riscurilor, biodiversitatea), creşterea prosperităţii în regiunea Dunării (educaţie, cercetare, tehnologia informaţiei, competitivitate) şi buna guvernare (îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi securitate). Coordonarea domeniilor prioritare din cadrul Strategiei Dunării se face de către statele riverane, în funcţie de propunerile de coordonare înaintate de acestea Comisiei Europene.

Prima reuniune a  coordonatorilor naţionali ai Strategiei UE pentru regiunea Dunării  şi a coordonatorilor instrumentelor structurale UE din statele participante la Strategia Dunării a avut loc pe 16 şi 17 aprilie 2013, la Bucureşti. Au participat reprezentanţi ai celor paisprezece state implicate în Strategia Dunării şi ai serviciilor relevante ale Comisiei Europene. Temele abordate în cadrul reuniunii au fost modalităţile de includere a obiectivelor Strategiei Dunării în cadrul documentelor de programare şi Programelor Operaţionale pentru statele membre UE, precum şi reflectarea priorităţilor Strategiei în cadrul instrumentelor financiare UE destinate statelor non-membre UE, în viitoarea perioadă de programare 2014-2020.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite