Vicepreşedinte polonez al Parlamentului European, reţinut după ce i-a făcut „nazişti” pe vameşii germani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul conservator polonez Jacek Protasiewicz, vicepreşedinte al Parlamentului European, a fost reţinut temporar de poliţia germană pe aeroportul internaţional din Frankfurt după ce a a strigat „Heil Hitler” şi a insultat vameşii numindu-i „nazişti”. Aflat în stare avansată de ebrietate, oficialul polonez a întrebat unul dintre vameşi dacă a fost „vreodată la Auschwitz”, a relatat agenţia Reuters.

Pe numele politicianului polonez, în vârstă de 46 de ani, a fost formulată o plângere pentru insulte la adresa poliţiei, potrivit declaraţiilor unor surse ale securităţii aeroportului. Eurodeputatul, membru al grupului popularilor europeni (PPE), era într-o stare avansată de ebrietate şi abia se putea ţine pe picioare, a declarat un martor cotidianului german Bild, citata de Agerpres.

Incidentului, petrecut marţi, s-a sfârşit cu o reţinere temporară la secţia de poliţie din aeroport, Protasiewicz fiind eliberat după ce i s-au luat datele de identificare. Într-o declaraţie acordată ulterior unui post de televiziune polonez, el a recunoscut că a băut două sticle de vin în timpul zborului de la Varşovia la Frankfurt, dar şi-a motivat reacţia prin faptul că s-a considerat maltratat de către poliţia germană. El a spus că a dorit să reamintească autorităţilor germane teroarea ocupaţiei naziste în Polonia.

Acest eveniment este unul stânjenitor pentru statul polonez, care încearcă să renunţe la disensiunile vechi şi să construiască o relaţie mai strânsă cu Germania. De altfel, şi premierul polonez Donald Tusk a reacţionat, declarând joi că va lua o decizie cu privire la viitorul politic al lui Protasiewicz şi rolul pe care acesta îl mai poate juca în Parlamentul European.

„Indiferent cine este vinovat şi indiferent cât de mult au greşit angajaţii aeroportului german, comportamentul său este inacceptabil. Un bărbat trebuie să-şi controleze emoţiile şi nervii”, a spus premierul polonez. Dar Protasiewicz este şi un important lider politic regional în Polonia şi un aliat al premierului Tusk, iar îndepărtarea lui ar putea fi o pierdere pentru acesta din urmă, care este afectat de o opoziţie crescândă în partidul său şi de scăderea popularităţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite