Criză între Budapesta şi evrei: „Criminal nazist, ieşi afară din sinagogă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ronald Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, susţine iniţiativa Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz) de a boicota manifestările organizate de Guvernul ungar pentru comemorarea Holocaustului, Budapesta fiind îndemnată să revizuiască măsurile „controversate”.

„În calitatea de preşedinte al Congresului Evreiesc Mondial, am trimis o scrisoare Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria prin care susţin în totalitate decizia" de boicotare a manifestărilor de comemorare, a declarat Ronald Lauder, conform site-ului WJC.

Săptămâna trecută, Mazsihisz a anunţat că nu va lua parte la manifestările de comemorare organizate de Guvernul Viktor Orban cu ocazia a 70 de ani de la deportarea a 437.000 de evrei în lagăre de exterminare naziste.

Mazsihisz acuză Guvernul Ungariei că încearcă să minimizeze rolul Budapestei în deportările evreilor, în perioada martie 1944 - martie 1945.

„Tentativa de falsificare a istoriei despre exterminarea a două-treimi dintre evreii unguri a provocat o mare dezamăgire", a adăugat Lauder, catalogând „dezolant" comportamentul Guvernului Orban, după promisiuni făcute comunităţii evreieşti anul trecut.

„Anul comemorativ 2014 este o excelentă ocazie pentru ca premierul ungar să demonstreze veridicitatea cuvintelor sale", a subliniat Lauder, denunţând planul de construire a unui monument care ar marca, în martie, 70 de ani de la încheierea ocupaţiei germane. „Această dezbatere are loc într-o perioadă de campanie electorală şi nu trebuie să lăsăm forţele de extremă-dreapta să folosească această ocazie pentru a atinge obiective electorale", a insistat preşedintele WJC.

Ungaria va organiza alegeri legislative în aprilie 2014.

Gabor Vona, liderul formaţiunii naţionaliste ungare Jobbik, a încercat să pătrundă în mod provocator, vineri, într-o sinagogă din oraşul ungar Esztergom, situat în nordul ţării. Însă un bătrân s-a repezit să îl oprească pe liderul naţionalist, spunându-i: „Criminal nazist, ieşi din sinagogă!". Bătrânul a fost oprit de agenţii de pază să se apropie de Vona.

Incidentul a avut loc în timp ce liderul Jobbik a vrut să intre în locaşul de cult mozaic, considerat oficial centru cultural, pentru a participa la un forum al formaţiunii naţionaliste organizat în mod provocator. Însă aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa sinagogii pentru a protesta faţă de organizarea evenimentului Jobbik. „Este un gest perfid al Jobbik să organizeze un forum într-o fostă sinagogă, ocazie cu care ar fi rostite insulte la adresa memoriei victimelor Holocaustului, o insultă la adresa spiritului acestei clădiri", a declarat Agnes Drelyo, liderul grupului de protestatari.

Ambasadorul Ungariei la Tel Aviv, Andor Nagy, a fost convocat la Ministerul israelian de Externe pentru a i se atrage atenţia asupra ascensiunii antisemitismului în Ungaria. 

Rafi Schutz, funcţionar în cadrul Ministerului israelian de Externe, a denunţat o serie de afirmaţii politice cu caracter antisemit şi revizionist, o referire la tentative de „rescriere a istoriei" Ungariei în al II-lea Război Mondial prin minimizarea rolului Guvernului Miklos Horthy în deportarea a sute de mii de evrei unguri.

Trebuie să reamintim Guvernului ungar responsabilitatea pe care o are de a lua măsurile necesare pentru contracararea evenimentelor antisemite.

             Rafi Schutz

Citeşte mai multe 

În 1944, după ce Ungaria a fost ocupată de armata germană, peste 600.000 de cetăţeni unguri de religie mozaică din oraşele din province au fost deportaţi în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, majoritatea, femei cu copii mici şi persoane vârstnice - fiind trimisă direct în camerele de gazare.

 Chiar dacă aceste măsuri s-au luat la iniţiativa Germaniei, ele au fost emise de guvernul de la Budapesta, aprobate de Miklos Horthy, guvernatorul Ungariei şi puse în practică cu mare zel, de autorităţile maghiare - poliţie, jandarmerie, alte organisme administrative. Au supravieţuit foarte puţini. Cei mai mulţi evrei au rămas în viaţă la Budapesta deoarece la presiuni internaţionale, Horthy a oprit deportările. Totuşi, mulţi evrei din capitală au fost trimişi în marş forţat spre graniţă, apoi în lagărele din Austria şi Germania. După încercarea nereuşită din octombrie 1944 a lui Horthy de a ieşi din Axă, în Ungaria s-a instaurat un  guvern fascist al orgaizaţiei Crucile cu săgeţi, condus de Ferenc Szalasi. În cele cinci luni de putere, când armata sovietică se afla de-acum în Ungaria şi la porţile Budapestei, evreii au fost prinşi pe străzi, scoşi din case, duşi pe malul Dunării şi împuşcaţi. 

 La 70 de ani de la acest eveniment tragic, guvernul de centru –dreapta Fidesz al lui Viktor Orban a decis ca întregul an să fie dedicat comemorării deportării evreilor din Ungaria. Aceasta, după ce de ani de zile, în Ungaria se înregistrează o creştere a antisemitismului, inclusiv în Parlament unde partidul de extremă dreapta „Jobbik” nu pregetă să pronunţe discursuri cu caracter antisemit.(continuă să citeşti AICI)

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite