TOP 10 lideri nazişti care au scăpat de execuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă dinaintea sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a pus problema măsurilor ce urmau să fie luate vizavi de nazişti. În cele din urmă, s-a ajuns la decizia de a-i judeca – cu posibilitatea de a-i condamna la moarte – doar pe membrii de top ai Partidului Nazist şi pe cei direct implicaţi în crimele de război şi în crimele împotriva umanităţii.

Această decizie a stat la baza organizării proceselor de la Nürnberg.Să menţionăm totuşi că Stalin era de părere că toţi soldaţii nazişti ar trebui executaţi, idee care a fost însă respinsă drept absurdă de către Roosevelt şi Churchill.

Însă nu toţi liderii nazişti au ajuns în faţa unui tribunal. Foarte mulţi au reuşit să fugă din Germania după sfârşitul războiului şi nu au fost prinşi niciodată; alţii – oameni de ştiinţă consideraţi valoroşi – au fost ajutaţi să evite judecata şi au ajuns în Statele Unite sau în Marea Britanie unde au colaborat cu institutele de cercetare. Există de asemenea cazuri ale unor nazişti protejaţi de Biserica Catolică. Vă prezentăm aici cazurile a 10 nazişti importanţi care au scăpat complet de judecată sau de condamnarea la moarte (numărul lor este însă semnificativ mai ridicat). 

10. Alois Brunner

Alois Brunner a fost principalul asistent al lui Adolf Eichmann. Între iunie 1943 şi august 1944, Brunner a condus lagărul de la Drancy, din apropierea Parisului. El este responsabil cu trimiterea la moarte a peste 140.000 de evrei.

image

După război, Alois Brunner a reuşit să scape fiind ajutat de americani, din partea cărora a primit documente oficiale pentru părăsirea ţării. A lucrat pentru o perioadă ca şofer pentru Armata S.U.A, iar în 1954 a fugit în Siria după ce a fost condamnat la moarte în Franţa pentru crime împotriva umanităţii. El a fost descoperit în mai multe rânduri de vânătorii de nazişti, dar a fost protejat de guvernul sirian.

Între 1961-1980, Brunner a fost ţinta mai multor tentative de asasinat organizate de Mossad. El a primit mai multe pachete cu bombe; a supravieţuit fiecărui atac, pierzându-şi însă un ochi şi degetele de la mâna stângă. În anii '80, Brunner a dat un interviu unei publicaţii germane şi a declarat că singurul său regret e că nu a ucis mai mulţi evrei. În 2003, ziarul The Guardian scria despre Brunner că e cel mai important lider nazist încă în viaţă, din moment ce nu există informaţii cu privire la moartea sa.

9. Walter Rauff

image

Se crede că Walter Rauff, colonel SS, a fost responsabil cu moartea a 100.000 de oameni în timpul războiului. În 1941-1942, el a fost implicat în proiectul de dezvoltare a camerelor mobile de gazare, folosite ca metodă de execuţie. În 1942-1943, Rauff a participat la persecuţiile împotriva evreilor din Orientul Mijlociu, fiind vinovat de moartea a mii de oameni din Palestina, Irak, Siria, Liban, Egipt şi Libia.

După război, Rauff a evadat dintr-un lagăr american din Rimini, ajutat fiind de un episcop catolic. În 1948, el a fost recrutat de serviciile de informaţii siriene şi a fost consilier militar pe lângă preşedintele Hosni Zaim. Ulterior, Rauff s-a mutat în America de Sud, în Chile. Între 1958 şi 1962, Rauff a lucrat pentru serviciile de informaţii germane. Cu toate acestea, în 1962, RFG a cerut extrădarea lui Rauff.  El a fost arestat atunci, dar Curtea Supremă a decis eliberarea sa. Venirea la conducerea ţării a lui Salvador Allende nu a schimbat situaţia, acesta declarând (într-o scrisoare către Simon Wiesenthal) că nu poate schimba o decizie a Curţii Supreme. Rauff a murit în 1984, la Santiago.

Citeşte continuarea pe site-ul historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite