Ursula von der Leyen: UE va răspunde „calibrat” în faţa distorsiunilor create de subvenţiile americane

0
0

  Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis duminică un răspuns „corespunzător şi bine calibrat” al UE pentru a reduce impactul distorsionării concurenţei în urma subvenţiilor masive pe care administraţia preşedintelui SUA Joe Biden doreşte să le acorde companiilor americane, consemnează agenţiile AFP şi EFE.

Ursula von der Leyen / Foto: Profimedia
Ursula von der Leyen / Foto: Profimedia

Legea de Reducere a Inflaţiei (Inflation Reduction Act - IRA) adoptată vara aceasta de SUA prevede investiţii de 370 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, destinate finanţării construcţiei de uzine, de eoliene şi panouri solare, precum şi achiziţiei de vehicule electrice, cu condiţia ca acestea să fie produse în SUA.

Dar UE consideră aceste ajutoare excepţionale ca fiind contrare regulilor convenite în comerţul internaţional şi de natură a afecta competitivitatea companiilor europene, deja serios diminuată în urma creşterii preţurilor la energie.

Cu toate acestea, UE nu va intra într-un ''război comercial'' cu SUA, care nu este nici în interesul Washingtonului, a spus Ursula von der Leyen într-un discurs susţinut la Colegiul Europei din Bruges.

Răspunsul european, a adăugat ea, se va baza pe trei piloni: flexibilizarea normelor privind ajutoarele publice, căutarea de noi surse de finanţare pentru o politică industrială comună şi cooperarea cu autorităţile americane în chestiuni cheie, precum tranziţie verde şi materiile prime critice.

„Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa. UE va răspunde în mod adecvat şi bine calibrat Legii de Reducere a Inflaţiei. Dar, înseamnă asta că vom intra într-un costisitor război comercial cu SUA, în timp ce are loc un război (în Ucraina) ? Nu, acest lucru nu ne interesează şi la fel nici pe americani'', a indicat şefa Comisiei Europene.

În opinia sa există o „simetrie surprinzătoare'' între această lege din SUA şi Pactul Verde European, întrucât ambele reprezintă strategii climatice care determină ''cele mai mari şi mai avansate economii ale lumii să se mişte acum în aceeaşi direcţie''.

Ursula von der Leyen s-a declarat astfel o susţinătoare a „cooperării în locul confruntării'' cu Washingtonul şi a promis că Bruxellesul va continua să discute cu administraţia preşedintelui Joe Biden pentru ca aceasta să revizuiască acele măsuri care preocupă cel mai mult UE. Însă congresmeni americani atât democraţi cât şi republicani s-au declarat împotriva revizuirii legii deja adoptate.

Joe Biden, președintele SUA, a promis, joi, că va modifica Legea pentru reducerea inflației astfel încât întreprinderile din sectorul verde din Europa să nu fie afectate, răspunzând în acest fel solicitărilor omologului său francez Emmanuel Macron, relatează EFE.

  În cadrul conferinței de presă, care a avut loc după întrevederea pe care au avut-o la Washignton, cei doi șefi de stat au transmis că au convenit asupra unor modificări tehnice ale legislației, însă nu au menționat care sunt acestea. 

  Liderul de la Casa Albă a recunoscut existența unor „defecte tehnice” în Legea cu privire la reducerea inflației și le-a pus pe seama amplorii legislației, care a fost adoptată în luna august a anului trecut,  care prevede cea mai mare investiție în tehnologii verzi din istoria SUA pentru a reduce emisiile cu 40% până în anul 2030, conform Agerpres.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri