Macron a îndemnat cetățenii la calm, în cazul unei pene de curent de câteva ore în Franța

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emmanuel Macron, președintele Franței, i-a avertizat pe cetățenii francezi în privința unei posibile pene de curent de câteva ore, însă a îndemnat la calm și la economisirea de energie.

Emmanuel Macron. FOTO Getty Images
Emmanuel Macron. FOTO Getty Images

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu există niciun motiv de panică în legătură cu posibilele întreruperi de energie electrică din această iarnă, făcând apel la cetățeni să folosească mai puțină energie.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, Macron a negat că riscul de pene de curent s-ar datora gestionării inadecvate a programului de repornire a reactoarelor nucleare al companiei de stat EDF.

„În primul rând, să fim clari: fără panică! Este legitim ca guvernul să se pregătească pentru cazurile extreme, care ar însemna tăierea energiei electrice timp de câteva ore pe zi, dacă nu avem suficientă energie", a declarat liderul francez.

Șeful operatorului rețelei electrice franceze RTE a declarat joi că Franța s-ar putea confrunta cu „câteva zile" de întreruperi de energie electrică în această iarnă, iar guvernul a început să informeze autoritățile locale despre cum să gestioneze eventualele întreruperi, scrie Sky. 

EDF s-a confruntat cu un număr fără precedent de întreruperi la flota sa de reactoare nucleare, reducând producția nucleară la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, chiar în momentul în care Europa se străduiește să înlocuiască livrările de gaze rusești, pe care Moscova le-a întrerupt ca represalii la sancțiunile impuse de UE pentru invazia sa în Ucraina.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite