UE propune crearea unui tribunal special pentru a judeca crimele de război ale Rusiei în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE va face eforturi să înființeze o instanță, sub egida ONU, pentru a investiga și urmări în justiție crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Layen a spus că crimele Rusiei nu vor rămâne nepedepsite FOTO PROFIMEDIA
Ursula von der Layen a spus că crimele Rusiei nu vor rămâne nepedepsite FOTO PROFIMEDIA

„Invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Ne amintim cu toții ororile de la București. Se estimează că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de militari ucraineni au fost uciși până în prezent”, a transmis ea într-o declarație video.

Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru crima de agresiune împotriva unui stat suveran. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să sprijinim Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crima de agresiune a Rusiei.

"Suntem gata să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată.

De asemenea, Rusia trebuie să plătească financiar pentru devastarea pe care a provocat-o. Pagubele suferite de Ucraina sunt estimate la 600 de miliarde de euro. Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru pagubele suferite și pentru costurile de reconstrucție a țării."

Ea propune ca UE să pună sechestru pe banii rușilor din Europa, să-i investească și să-i folosească pentru a finanța reconstrucția.

"Crimele oribile ale Rusiei nu vor rămâne nepedepsite", a spus ea.

Rusia a negat că a vizat civili și a declarat că nu a comis crime de război, în ciuda dovezilor privind un masacru la Bucea Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că peste 400 de crime de război au fost comise în Herson în timpul ocupației.

Zelenski cere înființarea unui tribunal special

„Astăzi, am luat câteva noi măsuri pentru a restabili justiţia în Ucraina, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de acest război criminal. Cooperăm deja cu multe ţări şi organizaţii internaţionale pentru ca fiecare criminal rus să primească pedeapsa meritată.

Am stabilit deja cooperarea cu Curtea Penală Internaţională şi o vom intensifica. Dar, din păcate, instrumentele juridice internaţionale disponibile nu sunt suficiente pentru justiţie. Chiar şi în cadrul Curţii Penale Internaţionale, este încă imposibil să aducem în faţa justiţiei cea mai înaltă conducere politică şi militară a Rusiei pentru crima de agresiune împotriva statului nostru – pentru crima primară. Crima care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război – şi nu numai după 24 februarie, ci şi din 2014. Atunci a început totul”, a spus Zelenski, în discursul său nocturn, marți.

Zelenski a menționat că Olanda și alte țări ajută deja Ucraina să facă pașii necesari pentru crearea unei astfel de instanțe.

„Avem deja o cooperare puternică cu Olanda, care ne ajută la crearea unui birou de procurori pentru a colecta dovezi ale crimelor de război.

Colaborăm cu Franţa, care ne ajută în munca de teren pentru a documenta răul făcut de ruşi.

Şi trebuie să obţinem o majoritate mondială în sprijinul proiectului de rezoluţie al Adunării Generale a ONU privind crearea Tribunalului Special. Trebuie să dezvoltăm arhitectura juridică necesară pentru ca tribunalul să funcţioneze”, a subliniat Zelenski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite