UPDATE Alegeri în Marea Britanie. Conservatorii au câştigat majoritatea în Parlament. Cameron: Voi fi premierul tuturor britanicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Conservator a obţinut o majoritate absolută în urma scrutinului legislativ, de joi,  din Marea Britanie. Premierul în exerciţiu, David Cameron, s-a deplasat deja la Palatul Buckingham pentru a-i transmite Reginei Elisabeta că poate forma guvernul, informează BBC News. Cameron a declarat vineri dimineaţă că va fi premierul tuturor britanicilor, după victoria clară a conservatorilor în faţa laburiştilor.

Potrivit rezultatelor oficiale parţiale, Partidul Conservator are cel puţin 327 de locuri în Camera Comunelor (din totalul de 650), în timp ce Partidul Laburist a obţinut doar 232 de mandate. Pe fondul dezastrului electoral, preşedintele Partidului Laburist, Ed Miliband, şi-a dat demisia.

    Acest scor îi asigură Partidului Conservator al premierului  David Cameron o majoritate absolută în Parlament, ceea ce-i va da posibilitatea să formeze singur guvernul.

"A fost o noapte foarte puternică pentru Partidul Conservator", a declarat David Cameron, primul premier conservator care obţine un nou mandat după Margaret Thatcher.

    Pe fondul dezastrului electoral, preşedintele Partidului Laburist, Ed Miliband, şi-a dat demisia.

În Scoţia, Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 56 dintre cele 59 de locuri, reprezentând surpriza acestor alegeri legislative.

 Partidul Liberal-Democrat, actualul partener de guvernare al conservatorilor, a obţinut 8 locuri. Liderul său, Nick Clegg, şi-a dat şi el demisia din fruntea formaţiunii. 

O altă surpriză a fost scorul foarte mic al partidului britanic antieuropean şi antiimigraţie UKIP care abia a obţinut un mandat de parlamentar în noul parlament de la Londra. Mai mult, liderul său, Nigel Farage nu a reuşit să intntre în Camera Comunelor şi a renunţat la şefia formaţiunii. 

La scurt timp după câştigarea mandatului său de parlamentar în circumscripţia Oxfordshire, liderul conservatorilor britanici şi-a exprimat speranţa că va forma noul guvern în câteva zile. El a adăugat că noaptea de joi spre vineri a fost una „foarte solidă“ pentru Partidul Conservator. 

Premierul Cameron a mai declarat că va organiza referendumul privind viitorul Regatului Unit în Uniunea Europeană, după întrevederea pe care a a avut-o cu Regina Elisabeta a II-a, care l-a desemnat să înceapă procesul de formare a noului guvern.

Pe de altă, Cameron a mai spus că va avansa cât de repede posibil cu planul de a oferi puteri sporite Scoţiei, care a votat în majoritate covârşitoare cu Partidul Naţional Scoţian, pro-independenţă.

"Pentru Scoţia, planurile noastre sunt de a crea cel mai puternic guvern descentralizat din lume, oferind puteri sporite în ceea ce priveşte fiscalitatea", a afirmat el.


    

Conservatorii britanici sunt creditaţi cu 329 din cele 650 de mandate parlamentare în urma alegerilor legislative desfăşurate joi în Marea Britanie, potrivit celei mai recente estimări a BBC difuzate vineri la ora locală 08.00 (10.00 ora României). Aceeaşi estimare atribuie 233 de mandate Partidului Laburist şi 56 Partidului Naţional Scoţian (SNP).

Potrivit ultimelor sondaje, liberal democraţii au câştigat 8 locuri în Parlament, Plais Cymru 3, Partidul Independenţei UKIP doar 2 locuri, Verzii - unul. Alte 19 locuri în Parlament au fost câştigate de diverse partide.

Dacă aceste proiecţii realizate în două treimi din circumscripţii vor fi confirmate de rezultatele definitive ale scrutinului, atunci liderul conservator David Cameron ar putea forma noul guvern fără a avea nevoie de parteneri de coaliţie, notează AFP. 

Exit-pollurile date publicităţii joi la la miezul noptii, după închiderea urnelor, artătau că Partidul Conservator este creditat cu 316 locuri în Parlamentul de 650 de locuri, iar Partidul Laburist, condus de Ed Miliband, ar obţine 239 de locuri.

Partidului Naţional Scoţian (SNP) se clasa pe locul al treilea, cu 58 locuri în Parlamentul britanic, urmat de Partidul Liberal-Democrat, cu 10 locuri.

Plaid Cymru, partidul naţionalist din Ţara Galilor, ar urma să obţină patru mandate, iar Partidul Verde şi Partidul Independenţei Regatului Unit (Ukip) câte două.

Dacă unul din aceste rezultate va fi confirmat, David Cameron ar urma să mai obţină un al doilea mandat la conducerea Guvernului britanic.

Aproximativ 50 de milioane de persoane au votat în cadrul Alegerilor din Marea Britanie.

Potrivit Reuters, dacă aceste estimări vor fi confirmate de rezultatele finale oficiale ale scrutinului, rezultatul obţinut de Partidul Laburist britanic la aceste alegeri va fi cel mai prost din ultimele trei decenii. 

Alegeri în Marea Britanie. Liderul laburiştilor îşi recunoşte înfrângerea

Liderul Partidului Laburist britanic, Ed Miliband, a declarat vineri dimineaţă că formaţiunea sa politică a avut o noapte ''foarte dezamăgitoare'', după ce rezultatele la ieşirea de la urne au arătat că laburiştii au suferit o înfrângere clară în faţa conservatorilor în alegerile parlamentare desfăşurate joi în Marea Britanie, relatează Reuters.

Aceasta a fost în mod clar o noapte foarte dificilă şi dezamăgitoare pentru Partidul Laburist“, a spus Miliband în faţa susţinătorilor săi din circumscripţia Doncaster (nordul Angliei), unde a fost reales parlamentar.

Recunoscându-şi practic înfrângerea, Ed Miliband a adăugat că îi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în special în Scoţia unde ascensiunea naţionaliştilor ''i-a copleşit'' pe laburişti. 

Liderul liberal-democraţilor britanici, Nick Clegg, şi-a salvat in extremis postul de parlamentar, ieşind câştigător în circumscripţia Sheffield Hallam, din nordul Angliei, în alegerile legislative desfăşurate joi în Marea Britanie, transmite AFP. 

Este dureros de evident acum că a fost o noapte crudă şi punitivă pentru liberal-democraţi“, a declarat Clegg, vicepremier în exerciţiu în guvernul de la Londra.

El a fost reales parlamentar pentru a treia oară, obţinând joi 22.215 de voturi faţă de cele 19.862 ale laburistului Oliver Coppard. 

Alegeri în Marea Britanie. Presa britanică salută victoria conservatorilor

Presa britanică, majoritar de dreapta, a salutat vineri anunţata victorie a premierului David Cameron, al cărui partid conservator este creditat cu 316 locuri în parlament, mult în faţa laburiştilor, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, informează AFP. 

„Acum, oferă-ne şi un vot pe marginea UE“, titra pe prima pagină Daily Express, cu referire la promisiunea lui David Cameron de a organiza până la sfârşitul lui 2017, în cazul în care va fi reales, un referendum cu privire la menţinerea sau ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Cameron va rămâne la putere, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne“, nota, sobru, cotidianul conservator The Daily Telegraph, deasupra unei fotografii cu premierul zâmbitor.

Aceeaşi abordare din partea Daily Mail şi Times, primul exprimându-şi mulţumirea în legătură cu un Cameron „revenit pe 10 Downing Street“, în timp cel al doilea titra factual: "Conservatorii sunt în frunte", cu o fotografie a lui Cameron şi soţia sa, la ieşirea de la urne.

Tabloidul The Sun, cel mai citit din Marea Britanie, a ales o fotografie a cuplului Cameron la ieşirea de la urne, cu subtitlul „Swinging the Blues“, joc de cuvinte ce se referă la culoarea albastră a conservatorilor şi la faptul că, în final, aceştia au condus în aceste alegeri.

În mare formă, tabloidul, care nu şi-a precupeţit eforturile pentru a-l susţine pe Cameron, a făcut încă un joc de cuvinte, titrând un articol prin „Keep Cam (supranumele lui Cameron) and carry on“, cu referinţă la maxima britanică „Keep Calm and Carry On“ (stai calm şi continuă).

Prima pagină a Daily Mirror, rar cotidian de stânga, a ales, în ce-l priveşte, culoarea doliului, exceptând un titlu cu alură de sentinţă: "Alegerile generale 2015. Condamnaţi, din nou... Alţi cinci ani irosiţi".

The Guardian, tot de stânga, s-a aplecat asupra „sondajului-calamitate pentru laburişti“, la care niciun partid nu s-a aşteptat. Linie adoptată şi de The Independent, care evocă „haosul“ informatic care i-ar fi împiedicat pe „sute de alegători“ să voteze. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite