Alegeri în Marea Britanie. Ed Miliband, liderul Partidului Laburist, are origini poloneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu a câştigat alegerile, Partidul Laburist, condus de Ed Miliband, a reuşit să smulgă destule voturi conform exit poll-urilor încât conservatorii să nu obţină majoritatea în Parlamentul britanic. Părinţii lui Ed au fost evrei polonezi, supravieţuitori ai Holocaustului. Tatăl liderului laburist, Ralph, a fost profesor de ştiinţe politice la London School of Economics, cunoscut pentru vederile sale marxiste.

În mai toate sondajele, cota de popularitate a liderului Partidului Laburist, Ed Miliband, 46 de ani,  era catastrofală. Nu puţini britanici erau de părere că laburiştii nu vor repurta nicio victorie electorală, câtă vreme sunt conduşi de un personaj precum Ed Miliband: searbăd, impopular, deloc simpatic.

Când a fost filmat în timp ce devora o chiflă cu bacon, adversarii săi nu au ratat ocazia de a-l ridiculiza.  Dar, pe parcursul campaniei, Ed Miliband s-a metamorfozat, reuşind să pericliteze o majoritate a conservatorilor neclintită la alegerile din ultimii 30 de ani. 

image

Alegeri în Marea Britanie: Ed Miliband, ajutor din tabăra lui Obama

Mulţi analişti politici au pus această transformare pe sema faptului că în urmă cu o lună, în echipa sa de campnie a sosit fostul consilier special al candidatului Barack Obama, David Axelrod şi experţii în comunicatii Larry Grisolano şi Mathew McGregor. Nu este exclus ca David Axelrod, unul din consilierii lui Barack Obama şi om de bază în campania electorală a Partidului Laburist, să-l fi ajutat să fie el însuşi în faţa aparatelor de filmat. Revenirea lui a fost considerată spectaculoasă. 

image

Brusc, Ed Miliband a devenit un politician cu umor, convingător, cald. Imaginea lui s-a îmbunătăţit atât de rapid, încât puştii britanici au început să îşi facă selfiuri cu şeful laburist, postate apoi pe Internet în grupul intitulat sugestiv Mili-Fans. 

Alegeri în Marea Britanie: Ed Miliband s-a luptat cu propriul frate pentru şefia Partidului Laburist

Dar în ciuda stângăciilor sale, Ed Miliband are un CV politic şi academic  excepţional. Ed, fiul cel mai mic al unui profesor de marxism - Ralph Miliband - a crescut alături de fratele său David într-un mediu intelectual de stânga, tradiţional, scrie DW. 

Fratele cel mare, David a fost ministru de Externe în timpul mandatului premierului laburist  Gordon Brown, iar Ed a fost secretar la Energie, până în momentul „fratricidului“ politic din 2010, când cei doi fraţi au candidat unul împotriva celuilalt la şefia Partidului Laburist, Ed ieşind învingător cu ajutor sindical. 

Ed Milliband este primul evreu ales în fruntea Partidului Laburist. Părinţii săi, Ralph şi Marion, erau amândoi de origine evrei polonezi şi ambii supravieţuitori ai Holocaustului. Ralph Miliband a reuşit să se refugieze din Belgia în Marea Britanie cu câteva ore înaintea invaziei naziste din 1940, iar Marion a supravieţuit în mod miraculos în localitatea poloneză Czestochowa în timpul ocupaţiei germane. Ralph a fost profesor de ştiinţe politice la London School of Economics, cunoscut pentru vederile sale marxiste.

Ed Miliband a făcut studii politice la Universitatea Oxford şi a făcut parte timp de mai mulţi ani din echipa fostului premier şi lider al Partidului Laburist, Gordon Brown. 

La începutul anilor 1990, a avut şi o scurtă carieră de jurnalist de televizune. În 2003 el a părăsit Marea Britanie, după ce şi-a luat un an sabatic, pentru a studia la Centrul pentru Studii Europene al Universităţii Harvard. Lupta pentru şefia Partidului Laburis din 2010, au determinat presa britanică să vorbească despre cuplul „Cain şi Abel“.

Adversarii săi politici l-au acuzat pe Ed Miliband că vrea să întoarcă ţara la „blairism“, printr-o politică de prietenie economică de factură neoliberală. În schimb, şeful laburiştilor spune că doreşte estomparea clivajului social din Marea Britanie, scăderea taxelor de studiu, salvarea sistemului de sănătate şi relaxare fiscală pentru angajaţi. Miliband se declară un susţinător al Europei şi al egalităţii de şanse. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite