Alegeri Marea Britanie - Liderul liberal democraţilor, Paddy Ashdown: „Dacă sondajele sunt corecte, îmi mănânc pălăria”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exit poll-urile anunţă rezultate oarecum surprinzătoare ale alegerilor din Marea Britanie. Partidul Conservator condus de David Cameron nu a obţinut majoritatea parlamentară, deşi ar fi câştigat alegerile, în timp ce Partidul Liberal Democrat a fost creditat cu un minimum istoric de 10 locuri în Parlamentul Britanic.

Imediat după închiderea urnelor în Marea Britanie, au fost date publicităţii primele rezultate ale sondajelor realizate şa ieşirea de la urne. Conform acestora, Partidul Conservator condus de David Cameron ar fi obţinut 316 locuri în Parlamentul britanic, fiind urmat de laburiştii lui Ed Miliband, care au fost creditaţi cu 239 de locuri.

Pe locul al treilea se află Partidul Naţional Scoţian care a strâns 38 de locuri conform exit poll-urilor, iar Partidul Liberal Democrat s-a clasat pe un dezamăgitor loc patru, cu zece locuri.

Conducătorul Partidului Liberal Democrat, Lordul Paddy Ashdown, a declarat pentru BBC: „Dacă aceste sondaje sunt corecte, îmi voi mânca pălăria în faţa publicului.”.

Liderul SNP (Partidul Naţional Scoţian), Nicola Sturgeon, a fost şi ea acidă la adresa sondajelor efectuate la ieşirea de le urne. „Privesc exit poll-ul cu o imensă precauţie. Sper la o noapte bună, cred că rezultatul de 58 de locuri nu este realist.”.

Liderul deputaţilor laburişti, Harriet Haman, a ridicat şi ea câteva semen de întrebare cu privire la rezultatele exit poll-ului. „Coaliţia de guvernământ are majoritatea? Au conservatorii puterea să obţină majoritatea? Dacă nu, vor cădea în poziţia de lideri ai opoziţiei”, a spus aceasta pentru BBC.

Ministrul conservator, Michael Gove, s-a plasat în totală opoziţie faţă de laburista Haman. Acesta a declarat că „N-am mai avut o astfel de creştere a majorităţii din 1983 şi dacă exit poll-ul este corect, ar fi un vot de încredere acordat lui David Cameron.”.

Nici liderul deputaţilor Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP), Paul Nuttall, nu a fost prea încrezător în acurateţea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, declarând că se aşteaptă ca, după numărarea voturilor, Ukip să obţină mai mult decât cele două locuri cu care a fost creditat de exit poll.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite