Universitatea din Bologna susţine că a descoperit cea mai veche parte a Torei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentul poate avea o vechime de peste 850 de ani FOTO BBC
Documentul poate avea o vechime de peste 850 de ani FOTO BBC

Angajaţi ai Universităţii Bologna din Italia au descoperit chiar în biblioteca instituţiei un document despre care susţin că reprezintă cea mai veche partea a Torei, potrivit BBC.

Documentul a fost etichetat greşit, crezându-se că nu are o vechime mai mare de o sută de ani. Cu toate acestea, prin datarea cu carbon s-a demonstrat că este posibil ca documentul să fie scris acum mai bine de 850 de ani.

„Acest document reprezintă cel mai vechi text care ar putea completa Tora, dar şi un obiect de o valoare extraordinară“, a declarat Mauro Perani, profesor de ebraică în cadrul Universităţii.

Potrivit Universităţii, în 1889, unul dintre bibliotecari, Leonello Modona a examinat documentul, estimând că datează din secolul al XVII-lea. Cu toate acestea, atunci când Perani l-a reexaminat, a constat că hârtia utilizată aparţinea tradiţiei babiloniene orientale, aşa că trebuie să fie mult mai vechi.

Un alt argument este acela că textul conţine caracteristici interzise în exemplarele de mai târziu, nefiind conforme cu regulile impuse de filozoful Moise Maimonide în secolul al XII-lea, a conchis Universitatea.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite