Uniunea Europeană va discuta propunerea referitoare la interdicţia vizelor pentru cetăţenii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jan Lipavsky, ministrul de Externe ceh / FOTO Arhivă / pravyprostor.cz
Jan Lipavsky, ministrul de Externe ceh / FOTO Arhivă / pravyprostor.cz

Uniunea Europeană (UE) va discuta la sfârşitul lui august propunerea referitoare la interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a declarat vineri ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului Uniunii.

Sancţiunea respectivă, ca reacţie la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre, arată agenţia citată.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a explicat într-un mesaj pe Twitter: „Ruşii susţin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra oraşelor ucrainene şi uciderea ucrainenilor. Lăsaţi-i deci pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia".

Ministrul de Externe ceh, Lipavskyspune că „interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei''. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.

Şeful diplomaţiei cehe a fost însă de părere că „în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi".

Ţările care sunt de acord cu propunerea

Estonia a anunţat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat deja cetăţenilor ruşi, însă prim-ministrul Kaja Kallas a precizat că „nu putem interzice intrarea persoanelor care deţin o viză a unei alte ţări din spaţiul Schengen", scrie Agerpres.

Cehia nu mai eliberează vize pentru ruşi încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Finlanda doreşte şi ea o decizie europeană, deoarece legislaţia sa naţională nu permite o interdicţie totală a vizelor în funcţie de cetăţenie. 

Germania se opune interzicerii vizelor

Comisia Europeană se opune deschis interdicţiei, insistând asupra necesităţii de a proteja disidenţii, jurnaliştii şi familiile. Executivul european a comunicat printr-o purtătoare de cuvânt că „statele membre dispun de o marjă importantă pentru eliberarea vizelor pe perioade scurte şi examinează cererile caz cu caz".

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi. „Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a spus el într-o conferinţă de presă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite