Olaf Scholz se opune interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi: „Mi-e greu să înţeleg acest fel de cereri”

0
0
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi că este împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, măsură cerută de Ucraina, Letonia, Estonia şi Finlanda, şi a amintit că la nivelul UE au fost adoptate sancţiuni pertinente împotriva persoanelor din jurul Kremlinului.

„Acesta este războiul lui Vladimir Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a spus Scholz la o conferinţă de presă axată pe criza energetică şi războiul din Ucraina.

El a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin „este cel responsabil pentru acest război'', nu ansamblul populaţiei ruse, iar o astfel de măsură generală de interzicere a vizelor pentru cetăţenii ruşi '„ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi''.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut miercuri statelor UE şi din G7 să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cereri similare, cu referire la turiştii ruşi, fiind formulate anterior de şefele guvernelor eston şi finlandez, Kaja Kallas şi Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat joi Rusia stat susţinător al terorismul, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetăţenii ruşi, scrie Agerpres.

Mai mult sprijin pentru Ucraina

Cancelarul Scholz a vorbit şi despre situaţia Ucrainei şi a promis  sporirea ajutorului financiar şi militar destinat ţării pentru ca aceasta să poată respinge agresiunea rusă. Guvernul de la Berlin, detaşându-se de practica postbelică a Germaniei de a nu oferi ajutoare militare, a furnizat Ucrainei „arme foarte eficiente şi vom continua să facem acest lucru în viitorul apropiat'', a asigurat cancelarul social-democrat german, potrivit agenţiei DPA.

Cât despre un eventual acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, el a spus că în această ţară va fi pace numai dacă ea va fi mulţumită cu condiţiile unui astfel de acord.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite