Ungaria a trimis o scrisoare țărilor UE cu pretențiile sale la adresa Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria a trimis ţărilor Uniunii Europene un document în care prezintă pretenţiile sale la adresa Ucrainei privind protecţia minorităţii naţionale maghiare.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Budapesta cere restabilirea drepturilor minorităţilor naţionale la nivelul care exista înainte de 2015, scrie Radio Liberty. Această problemă este una dintre principalele procese de negocieri privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, existând două cerințe principale:

restabilirea drepturilor care garantează folosirea liberă a limbii maghiare;

restabilirea dreptului la reprezentare politică la nivel regional și național.

Documentul precizează că Ucraina a ignorat nevoile comunității maghiare în ceea ce privește definirea disciplinelor școlare care ar trebui predate în limba ucraineană. Ungaria este, de asemenea, nemulțumită de modificările ponderii populației după schimbarea limitelor districtului administrativ.

Rata obligatorie de 10% pe care trebuie să o atingă minoritățile naționale în rândul populației locale pentru a putea revendica drepturi lingvistice nu este justificată”, se arată în scrisoare.

Legea privind drepturile minorităților naționale din Ucraina

La începutul lunii decembrie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege privind drepturile minorităților naționale în anumite domenii. S-a raportat că în timpul lucrărilor la acesta s-au luat în considerare pozițiile la care a insistat Ungaria.

Ungaria se opune integrării europene a Ucrainei. În special, premierul Viktor Orban a numit Ucraina ca „una dintre cele mai corupte din lume”.

La sfârșitul anului trecut, reprezentanții comunităților maghiare din Transcarpatia au semnat un apel către acesta, în care îl chemau pe Orbán să susțină demararea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite