Un scriitor critic faţă de guvernul lui Erdogan a fost arestat în Spania. Germania le-a cerut oficialilor să nu-l extrădeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dogan Akhanli, un scriitor german născut în Turcia, cunoscut faţă de criticile aduse preşedintelui turc, Tayyip Erdogan, a fost arestat în Spania sub un mandat turcesc. Acuzaţiile aduse acestuia sunt însă neclare, relatează The Guardian.

Scriitorul a fost reţinut în oraşul spaniol Granada, parlamentarul german, Volker Beck, spunând că această acţiune a fost motivată politic şi că autorităţile nu ar trebui să-l extrădeze.

„Această mişcare arată că preşedintele Erdogan este pregătit să-şi extindă puterea şi dincolo de graniţele ţării” (…) „cu scopul de a-i intimida şi urmări pe criticii săi din jurul lumii” a declarat Volker Beck, citat de BBC.

În urma unei lovituri de stat care a avut loc anul trecut în iulie, sute de mii de oameni au fost arestaţi în Turcia – printre ei aflându-se oficiali, profesori şi jurnalişti. De asemenea, mai multe instituţii de presă care s-au opus lui Erdogan au fost închise.

În vârstă de 60 de ani, Dogan Akhanli a scris despre moartea din 2007 a jurnalistului turc Hrant Dink şi despre măcelul armenienilor din 1915 în faţa otomanilor, eveniment clasificat anul trecut drept genocid de către palamentul german.

Avocatul lui Akhanli, Deniz Yucel, a declarat pentru Der Spiegel că i se pare „incredibil că Turcia acum urmăreşte minţile critice aflate în străinătate”.

Relaţiile dintre Berlin şi Ankara s-au degradat vineri când germanii l-au acuzat pe Erdogan de interferenţe după ce le-a cerut votanţilor turci aflaţi în Germania să nu-şi pună ştampila pe principalele partide ale ţării.

În martie, Erdogan i-a acuzat pe oficialii de la Berlin că se comportă precum naziştii după ce Germania a anulat organizarea mai multor marşuri de susţinere a preşedintelui turc, cu ocazia apropierii unui referendum care să-i ofere putere absolută lui Erdogan.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite