Un pod de pontoane a fost instalat într-o noapte în Belarus, la 6 kilometri de graniţa cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din satelit sura CNN via 2022Maxar
Imagine din satelit sura CNN via 2022Maxar

Occidentalii nu ştiu dacă podul a fost construit de militarii ruşi sau de cei ai Belarusului, cel mai important aliat al Rusiei.

Serviciile de informaţii occidentale şi oficialii militari urmăresc îndeaproape construcţia unui pod peste un râu din Belarus, la numai şase kilometri distanţă de graniţa cu Ucraina. Construcţia este considerată ca făcând parte din infrastructura de sprijin pe care Rusia o pune în aplicare înainte de o potenţială invazie, au declarat pentru CNN trei surse familiarizate cu această chestiune.

Atât acest pod, cât şi podul peste râul Pripyat (sudul Belarusului), se află la mai puţin de şase kilometri de graniţă şi ar putea fi folosite de forţele ruseşti aflate în prezent în Belarus, în cazul unei invazii care ar viza Kievul, capitala Ucrainei.

CNN a prezentat imaginile din satelit (sursa Maxar şi Planet Labs) cu podul de pontoane ridicat practic în noaptea de marţi spre miercuri (15/16 februarie).

Rusia construieşte "poduri, spitale de campanie, tot felul de infrastructură de sprijin", a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune. "Motiv pentru care nu luăm cu adevărat în serios pretenţiile lor de detensionare."

Nu este clar dacă forţele ruse sau Belarusul construiesc podul. Belarus este cel mai apropiat aliat internaţional al Rusiei în impas şi găzduieşte în prezent trupe şi echipamente ruseşti, ca parte a ceea ce Rusia insistă că sunt "exerciţii". Oficialii occidentali apreciază că aceste forţe ar putea fi folosite pentru a invada Ucraina din nord, în special dacă Rusia alege să mărşăluiască spre Kiev.

Vă recomandăm şi: 

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei acuză armata guvernamentală că a deschis focul asupra lor: „Au încălcat în mod brutal armistiţiul”

SUA afirmă că Rusia a adus încă 7.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, în pofida promisiunilor de retragere: Rusia poate oferi un „pretext fals” pentru a invada

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite