SUA afirmă că Rusia a adus încă 7.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, în pofida promisiunilor de retragere: Rusia poate oferi un „pretext fals” pentru a invada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu aproximativ 7.000 de soldaţi în ultimele zile, a declarat un înalt oficial al Casei Albe Statele Unite miercuri seară, în pofida faptului că Moscova a anunţat o retragere parţială a trupelor, informează CNN.

„Fiecare indiciu pe care îl avem acum este că ei intenţionează doar să se ofere public să vorbească şi să facă afirmaţii referitoare la detensionare, în timp ce în privat se mobilizează pentru război”, a spus oficialul.

Înaltul oficial a avertizat din nou că Rusia ar putea folosi un „pretext fals” pentru a invada Ucraina, precum o incursiune a trupelor NATO pe teritoriul rus sau desfăşurarea de forţe în regiunea Donbas.

„Ar trebui să ne aşteptăm la mai multe declaraţii false din partea presei de stat ruse în zilele următoare. Nu ştim ce formă va avea acest pretext fals, dar sperăm că lumea este pregătită”, a continuat el.

„Vom continua să urmăm calea diplomaţiei în zilele următoare, în timp ce suntem pregătiţi să răspundem rapid şi decisiv. Rusia continuă să declare că doreşte o soluţie diplomatică, însă acţiunile sale indică contrariul. Sperăm că îşi vor schimba cursul înainte de a începe un război care va cauza moarte şi distrugere catastrofală”, a subliniat înaltul oficial.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, că va avea loc o retragere parţială a câtorva trupe ce şi-au finalizat exerciţiile militare în Crimeea, teritoriul ucrainean anexat de Rusia în 2014. Cu toate acestea, liderii occidentali privesc cu suspiciune afirmaţia preşedintelui rus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că alianţa nu a văzut încă „niciun semn de detensionare pe teren”, dar a adăugat că „semnalele trimise de Moscova că diplomaţia ar trebui să continue” sunt motive pentru un optimism prudent.

De asemenea, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat într-un interviu, miercuri, că există „o diferenţă între ceea ce spune şi ceea ce face Rusia”.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui american Joe Biden la începutul acestei săptămâni, numărul de soldaţi plasaţi la graniţa cu Ucraina se ridică la aproximativ 150.000, iar situaţia rămâne „ameninţătoare”.

Vă recomandăm şi: 

O companie privată de închisori din SUA va derula un program pilot care va plasa în arest la domiciliu sute de migranţi

Ministrul de Finanţe rus susţine că ţara sa va fi capabilă să facă faţă unor posibile sancţiuni graţie rezervelor sale valutare abundente

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite