Un ONG cere Franței să desemneze un port sigur pentru acostarea navei Ocean Viking cu migranți

0
Publicat:

Organizaţia neguvernamentală SOS Méditerranée a anunţat marţi că, „în faţa tăcerii Italiei”, a solicitat Franţei să desemneze un port sigur pentru debarcarea a peste 200 de migranţi blocaţi la bordul navei Ocean Viking de 18 zile, transmite AFP.

Foto Arhivă / Twitter
Foto Arhivă / Twitter

Ocean Viking este ultima navă cu migranţi care încearcă să ajungă în Europa traversând Mediterana dinspre Libia ce nu a primit autorizaţie să intre într-un port italian.

Nava umanitară, care marţi dimineaţa naviga încă în largul portului sicilian Siracusa, „ar urma să ajungă în apele internaţionale din apropierea Corsicăi la 10 noiembrie”, a indicat SOS Méditerranée.

„Această soluţie extremă este rezultatul unui eşec critic şi dramatic al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene şi al statelor asociate de a facilita desemnarea unui loc sigur”, a subliniat organizaţia în comunicatul său.

După săptămâni petrecute pe mare, nava sub pavilion german Humanity 1, a ONG-ului SOS Humanity, a fost autorizată să acosteze duminică la Catania, în Sicilia, pentru a debarca 144 de persoane, în marea lor majoritate femei şi minori. La bord au rămas totuşi 35 de migranţi bărbaţi pe care Italia nu vrea să-i primească.

O altă navă, Geo Barents, sub pavilion norvegian, a organizaţiei Medici fără Frontiere, a acostat duminică seara în portul Catania, iar autorităţile italiene au permis ca 357 de persoane, printre care copii, să debarce, refuzându-le intrarea altor 215.

Marţi, „situaţia la bordul Ocean Viking a atins un prag critic”, a avertizat Sophie Beau, directoarea generală a SOS Méditerranée, vorbind despre „riscul de pierderi de vieţi”.

În iulie 2018, Aquarius, precedenta navă închiriată de SOS Méditerranée, s-a aflat în centrul unei crize diplomatice după ce recuperase 630 de migranţi din largul Libiei, pe care i-a debarcat în Spania după refuzul Italiei şi Maltei de a-i accepta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite