Atacul cu bombe incendiare din Marea Britanie, clasificat drept „act terorist”

0
Publicat:

Atacul cu bombe incendiare comis duminica trecută împotriva unui centru de primire a migranţilor la Dover, în sudul Angliei, a fost un "act terorist", a anunţat sâmbătă poliţia antiteroristă britanică, însărcinată cu ancheta, transmite AFP, citată de Agerpres.

Centrul de primire a migranţilor de la Dove, atacat cu bombe incendiare FOTO: Daily News
Centrul de primire a migranţilor de la Dove, atacat cu bombe incendiare FOTO: Daily News

„După ce am studiat dovezile colectate până în prezent şi în timp ce elemente importante indică faptul că sănătatea mentală (a suspectului) este cu siguranţă un factor, sunt convins că acţiunile suspectului au fost în principal motivate de un extremism ideologic, ceea ce corespunde definiţiei de act terorist”, a declarat înaltul responsabil al poliţiei antiteroriste britanice, Tim Jacques, citat într-un comunicat.

Duminica trecută, în jurul orelor 11:20 GMT, mai multe bombe incendiare au fost aruncate în direcţia unui centru de primire a migranţilor din Dover. Suspectul sosise singur la volanul unui automobil înainte de a lansa dispozitivele. Doi agenţi au fost răniţi uşor şi 700 de migranţi au fost transferaţi temporar în alt loc.

Atacul a avut loc în contextul în care numărul de traversări ale Canalului Mânecii de către migranţi a atins un nivel record, de aproape 40.000 de la începutul anului.

Suspectul, identificat drept Andrew Leak, un bărbat în vârstă de 66 de ani care locuia în High Wycombe, la nord-vest de Londra, a fost descoperit mort în maşină la scurt timp după atac. Potrivit presei britanice, bărbatul s-ar fi sinucis, lucru neconfirmat deocamdată oficial de autorităţile britanice.

Elementele anchetei colectate până în prezent "sugerează că există o motivaţie de extremă dreapta în spatele acestui atac'', a explicat poliţia antiteroristă în comunicatul citat.

„În schimb, nimic nu sugerează faptul că bărbatul implicat a acţionat împreună cu alte persoane şi nimic nu sugerează pentru moment existenţa unei ameninţări mai ample”, a concluzionat poliţia antiteroristă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite