Poliţia antiteroristă britanică anchetează atacul cu bombe incediare împotriva unui centru de primire a migranţilor la Dover

0
Publicat:

Poliţia antiteroristă britanică a început o anchetă cu privire la atacul cu bombe incendiare comis duminică împotriva unui centru de primire a migranţilor la Dover, în sudul Angliei, transmit AFP şi Reuters.

Centrul de primire a migranţilor de la Dove, atacat cu bombe incendiare FOTO: Daily News
Centrul de primire a migranţilor de la Dove, atacat cu bombe incendiare FOTO: Daily News

Elemente descoperite în anchetă sugerează că atacul „a fost motivat probabil de o formă de ură“, însă „este posibil să nu fi atins neapărat pragul de terorism“, a afirmat responsabilul antiterorist pentru sud-vestul ţării, Olly Wright, citat într-un comunicat difuzat de poliţia comitatului Kent.

Centrul din Dover este prima oprire pentru mii de persoane care traversează Canalul Mânecii în ambarcaţiuni de mici dimensiuni, înainte de a fi trimişi spre alte facilităţi cât timp le sunt examinate cererile de azil.

Atacul a avut loc în contextul în care numărul de traversări ale Canalului Mânecii de către migranţi a atins un nivel record, de aproape 40.000 de la începutul anului.

Duminică, în jurul orei 11:20 GMT, mai multe dispozitive incendiare au fost aruncate asupra unui centru de primire a migranţilor la Dover. Suspectul sosise singur înr-un automobil înainte de a lansa dispozitivele.

Poliţia din Kent a dezvăluit identitatea suspectului, un bărbat de 66 de ani din High Wycombe, nord-vest de Londra. Andrew Leak a fost găsit mort în maşina sa într-o benzinărie din apropiere la scurt timp după atac. Potrivit presei, el s-ar fi sinucis, o informaţie neconfirmată până acum de autorităţi.

„Doi agenţi ai centrului au fost răniţi uşor“, a precizat poliţia.

În urma incidentului, 700 de migranţi au fost transferaţi temporar în alt loc.

Conform poliţiei, percheziţia efectuată la o proprietate din High Wycombe a dus la descoperirea „mai multor elemente interesante, inclusiv material informatic aflat în curs de examinare“, şi „deocamdată nimic nu sugerează că bărbatul implicat ar fi acţionat împreună cu alte persoane'.

Ministrul de interne Suella Braverman, aflată sub presiune pentru modul în care gestionează afluxul de migranţi pe care l-a calificat drept 'invazie', a declarat luni în parlament că atacul de la Dover nu este tratat de poliţie „deocamdată ca un atac terorist“.

Potrivit lui Roger Gale, deputat de Kent în Camera Comunelor, suspectul 'avea probleme grave de sănătate mintală'.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite