Un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina: 26 de condamnări pentru crime de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăzeci și șase de persoane au fost condamnate pentru crime de război de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, acum un an, iar altele 296 sunt puse sub acuzare, a anunțat joi procuroarea de legătură pentru Ucraina în cadrul Eurojust, Miroslava Krasnoborova, citată de Reuters.

Bucea: civili uciși de invadatorii ruși FOTO Profimedia
Bucea: civili uciși de invadatorii ruși FOTO Profimedia

Potrivit Miroslavei Krasnoborova, condamnările au fost date pentru infracţiuni de violul şi crime, bombardarea clădirilor civile şi tratamente crude aplicate civililor.

Într-un an de război la scară largă, Ucraina a înregistrat peste 71.000 de presupuse cazuri de crime de război.

„Atrocităţile şi distrugerile cauzate de Rusia sunt colosale şi nesfârşite. Milioane de persoane au fost forţate să lase totul în urmă. Atacuri masive cu rachete distrug infrastructura civilă şi mulţi şi-au pierdut viaţa în mod tragic”, a declarat Krasnoborova într-o conferinţă de presă.

„Aceste pagube nu pot fi reparate, dar ce putem face este să îi aducem pe cei vinovaţi în faţa justiţiei”, a subliniat ea.

În ciuda evidențelor, Rusia neagă acuzațiile de crime de război şi susține că nu atacă civili.

Eurojust este un centru de conlucarare a autorităţilor judiciare naţionale pentru a combate cazuri grave de criminalitate transfrontalieră organizată și a transforma Europa într-un loc mai sigur.

În cazul războiului declanșat de Putin, Eurojust a creat, împreună cu Curtea Penală Internaţională (CPI), Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România şi Ucraina, o echipă de investigaţie comună (JIT) pentru a investiga crime de război. Această echipă şi-a început activitatea în 3 martie anul trecut, notează Reuters.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite