UE înăsprește regulile de bunăstare a animalelor pe durata transportului maritim

0
Publicat:

Comisia Europeană înăsprește regulile pentru protecția animalelor transportate pe mare. Regulile urmăresc consolidarea inspecțiilor navelor de transport de animale de către statele membre. O bază de date europeană va fi creată de Agenția Europeană de Securitate Maritimă (AESM) pentru a înregistra toate inspecțiile și a permite statelor membre să acceseze rapid toate informațiile relevante în timpul verificărilor, notează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Noi reguli privind transportul maritim al animalelor / Foto: Shutterstock
Noi reguli privind transportul maritim al animalelor / Foto: Shutterstock

Potrivit noului regulament european, publicat astăzi, cu privire la înregistrarea, stocarea și partajarea rapoartelor scrise ale controalelor oficiale, inspecțiile efectuate în scopul acordării certificatului de autorizare al navei vor fi realizate de o echipă, ce va include cel puțin un medic veterinar oficial și un expert maritim autorizat de autoritățile maritime ale statului membru.

De asemenea, un medic veterinar oficial va realiza controale oficiale la bordul unei nave pentru animale vii pe parcursul primei călătorii cu încărcatură după autorizare. Această ultimă prevedere se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Suplimentar, regulamentul mai conține și prevederi referitoare la planurile de intervenție pentru situații de urgență, privind navele pentru animale vii, precum și cerințele minime aplicabile punctelor de ieșire.

„Trebuie menționat că, încă din 2019, România a adoptat o legislație națională mai strict, referitoare la autorizarea vapoarelor. Aceasta prevede că, din echipa de autorizare, face parte și un expert mariti”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Referitor la noile prevederi legislative, Stella Kyriakides, comisarul european responsabil de sănătate și siguranța alimentară, a declarat: „Asistența animalelor este o prioritate și un element cheie al principiului << De la fermă la furculiță >>. Siguranța transportului este o parte integrantă a acesteia. Incidentele care au avut loc în ultimii ani cu navele de transport pentru animale au arătat clar că anumite practici actuale nu sunt acceptabile și compromit bunăstarea animalelor. Datorită noilor reguli și revizuirii viitoare a legislației privind bunăstarea animalelor, ne asigurăm că toate controalele sunt îmbunătățite și că animalele transportate pe mare beneficiază de standarde ridicate de bunăstare a animalelor”

„Noile norme legislative vor fi completate și de un regulament delegat ce privește inspecția navelor și controalelor la punctele de ieșire. Acest text legislativ urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE în următoarele luni”, mai precizează susa citată.

Parlamentul European cerea în anul 2022 întreruperea transporturilor cu animale vii, argumentând că durata călătoriei animalelor nu ar trebui să depăşească 8 ore şi că statele membre ar trebui să respecte bunăstarea animalelor şi să facă tranziţia de la transportul animalelor vii la cel al cărnii.

Eurodeputații avertizau în acea perioadă că nu există un sistem de control care să verifice transportul animalelor către ţări din afara Uniunii Europene (UE).

Aceştia solicitau ca statele membre să inspecteze toate transporturile către ţări din afara UE, pentru a se asigura că animalele sunt hrănite şi hidratate, că dispozitivele de adăpare funcţionează în mod corespunzător şi că au suficient loc şi spaţiu superior. Exportul de animale vii ar trebui să fie autorizat numai dacă respectă standardele europene în materie de bunăstare a animalelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite