Războiul oilor. Legea pentru interzicerea exportului de animale vii stârnește proteste ale oierilor: „Ne distrug!”

0
Publicat:

Exportul de animale vii ar putea fi interzis dacă parlamentarii vor vota un proiect de lege, bazat pe reglementările UE, depus la finalul anului 2022. Crescătorii de ovine sunt revoltați și spun că o astfel de lege pune lacătul pe tradiția oieritului.

Oi transportate FOTO: Animals International
Oi transportate FOTO: Animals International

Pe 21 decembrie 2022, senatorii Florin Cîțu, Marcel Vela și Dragoș Popescu au depus în Parlament o inițiativă legislativă cu privire la exportul animalelor vii în țări care nu se află în Uniunea Europeană. Astfel, proiectul – bazat pe reglementările legale din UE - prevede ca, din martie 2024, România să nu mai exporte pe cale navală, aeriană şi rutieră animale vii mai tinere de trei ani, iar din 2025 interdicția să cuprindă toate animalele indiferent de vârstă.

Inițiatorii proiectului dau exemplu Germania, țară care a interzis exportul începând cu 2022 și Noua Zeelandă, unde s-a dat interdicția începând cu 2023. Cei trei senatori spun că modificarea legislativă vine în sprijinul bunăstării animalelor care de multe ori sunt transportate în condiții greu de imaginat (pe temperaturi caniculare, înghesuite, fără apă etc.), dar și în sprijinul economiei autohtone deoarece procesarea cărnii și exportul ei ar crea locuri de muncă și ar aduce valoare adăugată.

România este cel mai mare exportator din Europa de ovine, țările de destinație fiind în special Iordania, Libia, Liban și Israel. Și exportul de bovine este unul însemnat.

„Este o prostie, un război economic”

Dobrogea este recunoscută ca locul unde oieritul este tradițional, numărul capetelor de ovine crescute aici fiind foarte mare. Iancu Polifronie deține o exploatație de peste 5.000 de capete de ovine și este președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea. El spune că o astfel de inițiativă, pornită fără nicio consultare cu crescătorii de animale, este menită să distrugă oieritul tradițional.

 „Este o prostie, o inepție, o aberație. Este un război economic într-o țară cu tradiție în oierit. Noi nu ne opunem vânzării carcasei de oaie, dar cui să o vindem? Nu avem clienți pentru așa ceva. Țările arabe solicită oaia în viu, asta este cultura lor așa cum noi avem cultura tăierii porcului de Crăciun”, adaugă fermierul.

Toma Miclăuș crește peste 1.500 de oi într-o fermă din județul Constanța. Spune că interzicerea exportului de animale vii ar însemna finalul activității de oierit. „Poate tai 100-200 de miei, dar cu restul ce fac dacă nu am desfacere? Dacă se ia această măsura nu mai avem ce face. Nu o să mai avem cu ce plăti oamenii și cu ce mai ține animalele”, explică fermierul.

Crescătorii de animale susțin că politicienii ar trebui, în primul rând, să încerce să sprijine acest sector, să găsească soluții/piețe de desfacere a carcasei de oaie sau miel, apoi să se gândească la interzicerea exportului de animale vii către țări din afara Uniunii Europene. În caz contrar, România va ajunge să importe și carne de oaie, așa cum se întâmplă acum cu carnea de porc.

„Avem abatoare în toată țara care nu funcționează deoarece nu este cerere pentru carnea de oaie. Să vină acești parlamentari și să găsească clienți, să ne cumpere marfa la carcasă la un preț corect”, adaugă Iancu Polifronie.

Crescătorii de ovine din Dobrogea sunt deciși ca, în cazul în care nu se renunță la această inițiativă, să protesteze. Ei spun că nu se opun reglementărilor europene, dar cred că acestea trebuie adaptate de legiuitorii români la particularitățile autohtone, ținând cont de tradiție, de piață și de nevoile crescătorilor.

PSD a anunțat că nu susține acest proiect și va solicita coaliției de guvernare să respingă inițiativa legislativă. „O astfel de reglementare ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune pe care România le-a construit în timp cu statele din Orientul Mijlociu, ceea ce ar conduce la intrarea în faliment a multor fermieri români”, transmite PSD.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite