Oile din România vor ajunge în Orient cu avionul. Un terminal cargo se construieşte pe Aeroportul Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul transport de animale mari care s-a făcut în România a ajuns pe Aeroportul Timişoara în 2011
Primul transport de animale mari care s-a făcut în România a ajuns pe Aeroportul Timişoara în 2011

Aeroportul Timişoara va scoate curând la licitaţie lucrările pentru realizarea unui terminal cargo atât pentru transportul de animale vii, cât şi pentru alimente refrigerate, ce ar trebui să fie gata până în anul 2023. Planul este ca oile din România exportate în Orient, astăzi transportate cu vaporul, să poată fi duse cu avionul.

România este pe locul al treilea în Uniunea Europeană la creşterea ovinelor şi caprinelor, cu un efectiv de 12 milioane de animale pe an, din care în jur de o treime merg la export. Jumătate se duc în Orient, în ţări arabe precum Libia, Liban, Arabia Saudită sau Iordania. În aceste cazuri, transportul se face pe apă, cu vapoarele care pleacă din portul Constanţa. Într-un viitor apropiat, oile vor fi duse şi cu avionul, după ce pe Aeroportul Internaţional Timişoara se va construi un terminal pentru companiile cargo, care va deservi şi transportul de animale vii, prima fază fiind scoaterea la licitaţie a lucrărilor.

„În afară de traficul de cargo, vrem să demarăm şi traficul de animale vii, în special de oi. Ştiu că unii zâmbesc, dar pentru crescătorii de animale poate însemna o oportunitate deosebită, în loc să ajungă cu vaporul într-o săptămână sau să nu mai ajungă deloc, cum s-a mai întâmplat, pe cale aeriană se poate ajunge în şase ore”, a declarat Dorel Grădinaru, directorul Aeroportului Timişoara.

La Timişoara, şi vacile au mai mers cu avionul

În 2011, pe Aeroportul Timişoara s-a făcut primul transport cu avionul de animale mari din ţara noastră. Atunci, o cursă specială din Irlanda a adus în România 70 de vaci, iar anul următor, pe aeroportul timişorean au mai fost aduse 70 de văcuţe cu avionul, în cuşti compartimentate.

„Este un gen de afacere aeronautică foarte curată. Animalele vin îmbarcate în cuşti speciale, se încarcă în avion, iar în câteva ore sunt în Orient. Foarte important, la preţ chiar mai mic decât celelalte transporturi. Trebuie să existe o fermă de carantinare şi în Timiş, una destul de mare. Dacă începem să facem genul acesta de activitate, în mod cert vor mai apărea şi altele”, a mai spus Grădinaru.

Primul transport de animale mari care s-a făcut în România a ajuns pe Aerportul Timişoara în 2011

Terminal frigo, primul din afara Bucureştiului

Tot în cadrul noului terminal cargo, se doreşte realizarea unei zone frigo, pentru păstrarea la rece a alimentelor.

„Următorul pas este să autorizăm aeroportul din Timişoara pentru mărfuri alimentare. În momentul acesta, numai la Otopeni există. Va fi un mare avantaj, nu trebuie să te mai duci din partea asta a ţării cu camionul după marfa de la Bucureşti. Noi nu băgăm niciun ban, ci vom câştiga foarte mult”, a mai afirmat Grădinaru.

Transport vaci cu avionul

Conform directorului de la Aeroportul Timişoara, acest nou terminal cargo, care va deservi atât transportul de animale vii, cât şi alimente refrigerate, ar trebui să fie dat în folosinţă până în anul 2023.
 

Transport vaci cu avionul
Transport cargo special la Timişoara în 2011

Transport vaci cu avionul
Transport vaci cu avionul

Vă recomandăm să mai citiţi: Şase oferte pentru proiectarea şi construcţia noului terminal de pe Aeroportul Timişoara, care va costa 38 de milioane de euro VIDEO  

Noul terminal de pe Aeroportul Timişoara arată ca o galerie de artă. Un proiect în premieră naţională VIDEO

Cum arată şoseaua de aproape 3 milioane de euro care leagă Aeroportul Timişoara de centura oraşului FOTO

Statuia lui Traian Vuia, inaugurată pe Aeroportul Timişoara: A ajuns acolo unde vin şi pleacă „aparatele zburătoare” care au la bază ceva născut din geniul lui

S-a deschis noul terminal pentru sosiri externe la Aeroportul Timişoara. Drulă: Durata de aşteptare pentru intrarea în ţară se va reduce la jumătate

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite