Ucraina spune că a oprit asaltul rus în Harkov. 50.000 de cărți au ars în urma atacului asupra unei tipografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a susţinut vineri că a oprit ofensiva lansată în urmă cu două săptămâni de armata rusă în provincia nord-estică Harkov şi că a pornit un contraatac în acest sector al frontului. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki a venit din nou în vizită în regiune, transmite AFP.

50.000 de cărți au ars după atacul cu rachete asupra unei tipografii din Harkov FOTO PROFIMEDIA
50.000 de cărți au ars după atacul cu rachete asupra unei tipografii din Harkov FOTO PROFIMEDIA

După două săptămâni de lupte, „forţele de apărare ucrainene au oprit trupele ruse” şi „desfăşoară acţiuni contraofensive", a declarat vineri un ofiţer din Statul Major ucrainean, colonelul Igor Prohorenko.

Acesta a descris situaţia drept „dificilă”, dar „stabilă şi sub control” pe sectorul de front din Harkov, unde se dau lupte mai ales pentru controlul asupra oraşului Vovceansk, tăiat în două şi unde Kievul acuză Moscova de atrocităţi.

Trupele rusești avansează în estul regiunii Harkov, plănuind să ocolească orașul Kupiansk, dar nu au reușit încă, a mai spus Prohorenko, citat de Kyiv Independent.

„Lupte aprige sunt în curs aproape de-a lungul întregii linii de front. Forțele defensive provoacă pierderi grele invadatorului, artileria noastră, sistemele fără pilot și aviația lucrează în mod activ", a adăugat el.

Rușii s-au împotmolit la Vovceansk

„Inamicul s-a împotmolit complet în lupte de stradă la Vovceansk şi a suferit pierderi foarte importante", însă armata rusă continuă să trimită rezerve pentru a continua asaltul, a susţinut vineri mai devreme comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Potrivit Kievului, Rusia încearcă să rupă liniile defensive ale forţelor ucrainene, slăbite de mai mult de doi ani de război, de lipsa soldaţilor şi de criza de echipamente militare provocată de lentoarea ajutorului occidental.

Zelenski, din nou în vizită în regiune

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki a anunţat de asemenea vineri că a fost în regiunea Harkov, mai ales pentru şedinţe asupra "apărării regiunii, în special a oraşului Vovceansk". „Oraşul şi întreaga regiune Harkov merită tot sprijinul, gratitudinea şi respectul nostru", a scris el pe reţelele de socializare.

După data de 10 mai, circa 11.000 de civili au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în provincia Harkov, în urma ofensivei despre care preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că are ca obiectiv doar crearea unei zone-tampon care să prevină atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.

Rușii, în ofensivă în apropiere de Kupiansk

Mai la sud de regiunea Harkov, ruşii sunt în ofensivă în apropierea oraşului Kupiansk de aproape un an, iar acum "situaţia este complicată în sectorul Kislivka, unde inamicul încearcă să străpungă apărarea noastră şi să ajungă la râul Oskil", afirmă comandantul-şef al armatei ucrainene.

Însă „luptele cele mai intense şi cele mai violente se desfăşoară în sectoarele Pokrovsk şi Kurakove. Inamicul încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre pe o secţiune îngustă a frontului între Staromîhailivka şi Berdici", a mai spus generalul Sîrski.

De asemenea, trupele ruse au înaintat în ultimele zile în apropierea oraşului Ceasov Iar, unde au ocupat din nou două dintre puţinele sate eliberate de armata ucraineană în contraofensiva pe ansamblu eşuată din vara trecută.

50.000 de cărţi au fost distruse în atacul cu rachete asupra unei tipografii din Harkov

Atacul efectuat joi de armata rusă asupra unei tipografii din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a distrus echipamentele companiei şi peste 50.000 de cărţi, a anunțat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare, potrivit EFE.

„Atacul rus de ieri (joi - n.r.) asupra regiunii Harkov, care a ucis şi rănit oameni, a distrus o tipografie şi a ars 50.000 de cărţi", a scris şeful statului ucrainean, care a adăugat că ceea ce s-a întâmplat „demonstrează că Rusia este în război cu umanitatea şi cu toate aspectele unei vieţi normale".

Preşedintele ucrainean a reamintit că atacurile ruse continuă „să ucidă copii şi adulţi, să distrugă oraşe şi sate şi să şteargă de pe faţa pământului locuri unde exista o viaţă normală".

„Teroarea rusă trebuie învinsă. Şi pentru aceasta este nevoie de un singur lucru: hotărârea liderilor lumii. Suficientă hotărâre", a scris Zelenski care a cerut încă o dată mai multe resurse în domeniul apărării antiaeriene şi rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a se putea apăra de atacurile ruseşti precum cel de joi din Harkov, care, potrivit autorităţilor regionale, s-a soldat cu şapte morţi.

Potrivit editurii ucrainene Vivat, printre cele numeroase care foloseau tipografia atacată pentru a-şi imprima cărţile, în Harkov se afla una dintre cele mai mari tipografii cu ciclu complet din Europa.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite