Val de atacuri cu rachete asupra orașului Harkov. Șapte morți după lovirea unei tipografii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un val de atacuri cu rachete rusești a avut loc joi asupra mai multor locații din Harkov. O tipografie din capitala regională a fost nimerită din plin, șapte persoane fiind ucise, relatează CNN și Kyiv Independent.

Rusia a lovit cu rachete o tipografie din Harkov FOTO PROFIMEDIA
Rusia a lovit cu rachete o tipografie din Harkov FOTO PROFIMEDIA

Trupele ruse au profitat de slăbirea apărării ucrainene pe linia frontului pentru ca în ultimele două săptămâni să avanseze tot mai aproape de orașul Harkov. Regiunea a fost capturată de forțele ruse la începutul războiului și eliberată în urma contraofensivei din 2022.

Toate cele șapte persoane ucise lucrau la tipografia Factor-Druk, situată la sud de centrul orașului Harkov, potrivit guvernatorului regional, Oleh Siniehubov. Alte 16 au fost rănite la tipografie, iar un număr de șapte au fost rănite în alte atacuri.

Imaginile surprinse după atac arată că această a fost aproape complet distrusă, partea frontală fiind aruncată în aer.

Factor-Druk imprimă aproximativ o treime din cărțile tipărite la nivel național și 10% din ziarele ucrainene, scrie compania pe site-ul său.

Rețeaua de căi ferate de stat ucrainene a fost de asemenea ținta atacurilor cu rachete joi dimineața, potrivit unui comunicat al companiei. O echipă CNN care călătorește în zonă a văzut două cratere și fum în apropierea unei linii de cale ferată.

„Extrem de brutal”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat „atacul rusesc extrem de brutal” asupra Harkovului, dar și a orașului Liubotîn, subliniind încă o dată fragilitatea apărării aeriene a Kievului în fața noului asaltul al Moscovei asupra regiunii, învecinată cu regiunea rusă Belgorod.

„Teroriştii ruşi au profitat de faptul că Ucraina nu dispune încă de o apărare antiaeriană suficientă şi nu are o capacitate solidă de a distruge lansatoarele teroriştilor chiar acolo unde se află acestea: lângă graniţele noastre", a scris Zelenski pe Telegram, potrivit Agerpres.

„Această slăbiciune nu este slăbiciunea noastră, ci a lumii, care în al treilea an (de război) nu îndrăzneşte să îi trateze pe terorişti exact aşa cum merită", a spus şeful statului ucrainean, care a cerut „mai multă hotărâre” din partea „liderilor lumii”.

În ultimele zile, Ucraina şi-a intensificat apelurile pentru a i se permite să lovească teritoriul inamic cu armele aliaţilor săi, după ce Rusia a deschis un nou front printr-o ofensivă la 13 mai în regiunea Harkov, pe care o atacă zilnic dinspre partea sa de frontieră.

Oraşul Harkov este capitala regiunii cu acelaşi nume în nord-estul Ucrainei şi cel mai mare oraş din ţară după Kiev. Liubotin, situat în aceeaşi regiune, avea o populaţie de 20.000 de locuitori înainte de război şi se află la aproximativ 20 de kilometri vest de Harkov. Ambele se află la câţiva kilometri de graniţa cu Rusia.

Un jurnalist de la Kyiv Independent a raportat mai multe explozii la Harkov la ora locală 10:30. Guvernatorul regiunii, Oleh Siniehubov, precum și primarul Ihor Terehov au relatat că în oraș s-au auzit aproximativ 10 explozii.

Rachete rusești au vizat infrastructura de transport din districtul Holodnohirski și o clădire a unei companii de servicii comunale, a spus primarul .

O clădire a unei tipografii din districtul Osnovianski din Harkov a fost lovită direct ceea ce a produs un incendiu, a spus guvernatorul, adăugând că peste 50 de angajați se aflau în interior la momentul atacului. Aceasta aparține tipografiei Faktor Druk .

Cele șapte persoane care au fost ucise erau angajați, între care cinci femei și un bărbat, a declarat Siniehubov pe Telegram, adăugând că informațiile despre a șaptea victimă sunt încă în curs de clarificare.

Forțele ruse au efectuat 15 lovituri împotriva Harkovului și a districtului Harkov, probabil cu rachete S-300, a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului regional, Dmitro Ciubenko, pentru Suspilne 

Oleksandr Filchakov, șeful parchetului regional, a confirmat pentru Kyiv Independent că Rusia a atacat orașul cu rachete S-300.

Cel puțin două persoane au fost rănite în Zolociv, un sat aflat la aproximativ 35 de kilometri nord de Harkov, și cel puțin alte șapte în Liubotîn, un oraș situat la aproximativ 15 kilometri vest de centrul regional, potrivit oficialilor.

În Liubotîn, rachetele S-300 au lovit în zona gării, a precizat Ciubenko. Totodată, au fost avariate un parc, mașini și magazine, potrivit Parchetului General.

Zolociv a fost lovit de bombe aeriene ghidate, provocând pagube unei grădinițe locale, a raportat Siniehubov.

Căile Ferate Ucrainene au raportat că șase dintre lucrătorii lor au fost răniți în atacurile împotriva, iar câteva dintre facilitățile lor au fost lovite atât în ​​Harkov, cât și în alte părți.

La aproximativ patru ore după atacul inițial, Rusia a efectuat două lovituri aeriene cu bombe KAB împotriva Harkovului și a unui oraș din apropiere, Derhaci, a mai spus Siniehubov .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite