„Cod 9.2“. Unitatea secretă ucraineană însărcinată cu minarea Rusiei: „Vor zbura toată noaptea“

0
Publicat:

Lângă granița cu Rusia, regiunea Harkov, Ucraina: unitatea „Cod 9.2", din Brigada de asalt 92, se îndreaptă spre o nouă poziție, de unde urmează să efectueze o misiune rară și puternică, să lanseze drone în Rusia și să împrăștie mine pe drumuri cheie din interiorul teritoriului inamic, relatează CNN.

Dronă ucraineană
Soldații ucraineni abandonează obiecte explozive în Rusia. FOTO Profimedia (Arhivă)

Amurgul oferă ocazia de a instala noul echipament și de a descărca Humvee-urile înainte ca întunericul să facă aceste sarcini complexe imposibile. Ei pot doar să spere că lumina cenușie îi apără de fluxul nesfârșit de drone rusești care zboară deasupra lor, în căutarea unei ținte pe care să o atace. 

O antenă Starlink, o antenă pentru drone cu rază de acțiune mai mare, zeci de baterii și două drone uriașe „Vampir” sunt depozitate în tranșee și buncăre, instalate și folosite în 30 de minute. Abia după ce se lasă întunericul, munca lor poate începe. 

Și imediat amenințarea este evidentă. Înainte ca operatorii Andrei și Artem să poată părăsi buncărul pentru a începe activitatea, un zgomot îi face să se adăpostească. 

„Sssshhh", șoptește Andrei. „Orlan". Singura modalitate de a te proteja pentru a nu fi văzut de Orlan - o dronă de recunoaștere care poate avea și camere cu termoviziune - este să te ascunzi. Și să asculți în liniște până trece. „Vor zbura toată noaptea", spune el. 

 „O mare responsabilitate”

Orizontul este presărat cu flash-uri - explozii îndepărtate. De cealaltă parte a centrului său se zărește orașul rusesc Belgorod, vizat în mod repetat de atacuri ucrainene. Președintele rus Vladimir Putin a susținut că ofensiva sa de o săptămână în regiunea Harkov din Ucraina are ca obiectiv parțial crearea unei zone tampon de-a lungul frontierei pentru a proteja o populație a cărei siguranță nu a fost niciodată pusă în discuție atunci când a lansat invazia în luna februarie a anului 2022. 

Buncărul este transformat rapid într-un centru de operațiuni, echipei fiindu-i greu să se adapteze la câmpul deschis și tăcut al noului lor cămin, după luni de lupte crâncene în jurul orașului Bahmut. 

În liniște, Artem spune: „Nu știi dacă vei fi lovit sau nu". El evidențiază diferența față de apărarea eșuată a Ucrainei de anul trecut din Bahmut, în estul regiunii Donețk - și munca lor din această seară, la aproximativ șase kilometri de graniță. Aici, vegetația abundentă, lipsa unor linii de front fixe și apropierea de Rusia înseamnă că „grupurile de recunoaștere intră și pot ajunge oriunde". Ei glumesc că s-ar putea trezi cu un soldat rus stând deasupra lor. 

Pentru Artem, însă, această luptă este extrem de personală. Părinții săi locuiesc încă într-un sat parțial distrus, aflat la o distanță mică cu mașina. Timp de 18 luni, el i-a păcălit, spunându-le că se afla la un punct de control liniștit, în timp ce în realitate lupta pe front. Acum ei știu că se află în apropiere, iar sentimentul de a lupta pentru casa lui îl neliniștește. 

„Anxietate", spune el despre sentimentul dominant. „Părinții mei sunt chiar aici, așa că dacă, Doamne ferește, eșuăm cumva, dacă se produce o breșă... este o mare responsabilitate."

„Suntem deja în Rusia"

Întunericul s-a instalat, fiind pătruns doar de luminile loviturilor de artilerie și de Luna aproape plină. Echipa își începe rapid treaba. Artem și Andrei se întrec să atașeze minele la dronă, folosind doar lumini roșii. Dintr-o dată, se aude un mic vuiet. 

„Fugiți", spune Andrei, și se adăpostesc într-un buncăr din apropiere. Descoperite o dată, tranșeele ar putea deveni o țintă pentru lovituri aeriene și de artilerie toată noaptea, iar șansele de a scăpa sunt puține: nu au niciun vehicul, iar alergarea prin câmpul deschis este și ea periculoasă. 

Trec câteva minute. Rachetele de semnalizare scot în evidență un câmp adiacent. Bătăliile se desfășoară și în altă parte. Echipa își reia munca. Apoi, din nou, o altă dronă trece prin apropiere, iar ei fug din nou pentru a se adăposti. 

Întrerupți de două ori, și un pic fără aer din cauza cursei pentru a se pune la adăpost, echipa este în sfârșit gata de lansare. 

Înapoi în buncăr, pilotul Sasha poate vedea câmpurile care se desfășoară sub drona „Vampir” cu ajutorul camerei de vedere pe timp de noapte. El indică linia de graniță, apoi adaugă: „Acum, suntem deja în Rusia"

Ți-ai adus pașaportul?", glumește Artem. „Pot merge și fără", răspunde Sasha. 

„Una dintre cele mai bune stări de spirit”

Anterior, sarcina celui de-al treilea membru al echipei era de a fi amuzant, înainte ca războiul să-i târască în tranșee pe ucrainenii cu profesii diferite. Andrei a fost un comediant și a lucrat pentru scurt timp cu Volodimir Zelenski - cu mult înainte de a fi politician și președinte ucrainean, când era producător de televiziune și actor - la emisiunea sa de comedie. „Sincer, avea una dintre cele mai bune stări de spirit dintre oamenii pe care i-am întâlnit", spune el. 

Este o trăsătură particulară a forțelor ucrainene, în comparație cu inamicul lor: este puțin probabil ca vreunul dintre soldații lui Putin să fi petrecut timp pe scenă cu șeful Kremlinului făcând glume înainte de război. 

Drona ajunge în Rusia, iar mesajele de avertizare sună puternic în buncăr, în mod repetat, semnalând că bruiajele GPS sunt în funcțiune. Sasha este îngrijorat pentru scurt timp că ar putea pierde drona. Transmisiunea în direct se întrerupe. El apasă agitat pe butoane. 

Dar, câteva minute mai târziu, semnalul este restabilit: drona și-a păstrat cursul și își poate continua drumul spre țintă. Câteva momente mai târziu, două „colete” cad din partea inferioară a dronei. Minele rămân pe șosea, iar mai târziu, în ziua următoare, spune unitatea, au lovit o mașină blindată și un vehicul. 

Pe măsură ce drona se apropia, echipa avea două probleme. În primul rând, sistemul GPS pare să fie avariat și drona se prăbușește pe câmp. În al doilea rând, ei cred că pot vedea un Orlan rusesc care pare să fi urmărit drona înapoi în Ucraina, căutând probabil poziția de lansare. Echipa rămâne în adăpost câteva minute, în speranța că amenințarea trece. 

Atacuri au fost lansate în apropiere. Aceștia recuperează drona, dar trebuie să se bazeze pe cea de rezervă până în zori, când lumina zilei le va da șansa de a evalua pagubele. 

Operațiunile continuă, echipa afirmând că deține recordul pentru cele mai multe misiuni cu dronele „Vampir” într-o singură noapte, 24 au fost lansate. Dar ținta lor este acum Rusia însăși, un simbol puternic al deciziei Kievului de a duce lupta înapoi la Moscova și al noilor și periculoaselor viraje de escaladare pe care le ia acest conflict în cel de-al treilea an. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite