Ucraina a evacuat aproape 10.000 de persoane din regiunea Harkov. Rusia anunță cucerirea unui sat de lângă Vovceansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Forțele ruse bombardează satele și localitățile din regiunea nord-estică Harkov FOTO EPA-EFE
Forțele ruse bombardează satele și localitățile din regiunea nord-estică Harkov FOTO EPA-EFE

"În total, 9.907 de persoane au fost evacuate", a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene.

Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Însă situaţia este "sub control", "apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone", a precizat el.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. "În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea", a adăugat Sinegubov.

În urmă cu o zi, el a declarat că forţele ruse au ocupat Vovciank şi că toţi locuitorii, cu excepţia a 200 dintre ei, au fugit din cauza luptelor.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

"Ei şi-au lansat operaţiunea, ea poate fi constituită în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val", a afirmat preşedintele ucrainean Zelenski.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a recunoscut vineri, 17 mai 2024, într-un interviu acordat AFP, că ţara sa duce lipsă de oameni şi că acest lucru afectează moralul trupelor, în timp ce sâmbătă intră în vigoare o nouă lege privind mobilizarea pentru a reface rândurile armatei.

Rusia anunță că a capturat încă un sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă, informează AFP.

"Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului", a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite