Ucraina: poliţia din Kiev, acuzată că a folosit violenţă excesivă pentru a dispersa protestatarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de ordine din Kiev au intervenit în forţă, sâmbătă dimineaţă, pentru a dispersa suţinătorii opoziţiei adunaţi în centrul capitalei, zeci de protestatari părăsind locul cu răni şi urme de sânge pe faţă, informează AFP.

Poliţiştii au intervenit în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, unde au mai rămas aproximativ 1.000 de manifestanţi, după ce în noaptea de vineri s-au adunat în jur de 10.000 de oameni care au protestat faţă de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ce ar fi permis o apropiere fără precedent de Occident şi restul ţărilor comunitare.

Manifestanţii au fost dispersaţi cu brutalitate, zeci de persoane fiind rănite, iar alte zeci fiind reţinute”, a declarat deputatul Andrei Şevcenko. Nu se cunoaşte motivul pentru care jandarmii au decis să folosească forţa împotriva manifestanţilor şi nici numărul celor răniţi sau al arestărilor.

image

A fost oribil. Ţineam un protest paşnic, când poliţiştii ne-au atacat. Ne-au aruncat de parcă eram gunoaie”, a povestit Lada Tromada, participantă la demonstraţiile de vineri seara.

Site-ul de ştiri al opoziţiei Ukrainskaia Pravda a difuzat imagini care arată manifestanţi având sânge pe feţe. De asemenea, înregistrări video surprind intervenţia brutală a forţelor de ordine.

image

Izbucnirea violenţelor riscă să provoace un val şi mai puternic de proteste ce ar putea intra în cea de-a doua săptămână de manifestaţii de stradă.

Vineri seara, liderii opoziţiei ucrainene au cerut din nou demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, în faţa celor aproximativ 10.000 de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei, din cauza refuzului acestuia de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

 „Sabotarea semnării acordului de asociere este un act de trădare”, a spus Vitali Kliciko, liderul partidului Udar şi fost campion la box.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

La viitoarele alegeri prezidenţiale, Viktor Ianukovici poate fi bătut de liderul opoziţiei, Vitali Kliciko

Rating-urile preşedintelui în exerciţiu Viktor Ianukovici şi a liderului partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko, practic s-au egalat, potrivit rezultatelor sondajului de opinie realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Corespondenţă de la Vilnius: Ucraina nu semnează. Moldova şi Georgia au parafat. Iurie Leancă: „Trăim un moment istoric”

După cinci ore de negocieri joi noapte, Bruxelles-ul a decis să relaxeze condiţiile pentru semnarea acordului de asociere şi comerţ liber cu Ucraina. UE ar fi renunţat chiar la „condiţia Timoşenko”, potrivit unor surse oficiale, poziţie susţinută şi de România. Cu toate acestea, Ucraina nu va semna astăzi acordul, a confirmat oficial preşedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite.

Moldova post-Vilnius şi sindromul „drobului de sare“

Parafarea Acordului de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeană reprezintă, indiscutabil, un mare succes al actualei guvernări de la Chişinău, stimulând deja opinii şi analize legate de perioada post-Vilnius.

FOTO VIDEO Corespondenţă de la Vilnius: Liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: „Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE”

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru „Adevărul”.

Ucraina şi marea tablă de şah

Schimbarea bruscă a Kievului privind semnarea Acordului de Asociere în cadrul Uniunii Europene a făcut, dacă mai era nevoie, ca jocul geopolitic tacit dintre Bruxelles şi Moscova să treacă şi ultima graniţă a transparenţei.

Oferta Rusiei care a întors Kievul din drumul spre UE. Iulia Timoşenko cere Europei să „elibereze“ Ucraina

În caz de refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina va fi în măsură să obţină avantaje economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a putut obţine până acum, scrie publicaţia rusă „Trud”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite