FOTO VIDEO Corespondenţă de la Vilnius: Liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: „Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 100 de persoane protestează în faţa Palatului Ducilor din Vilnius. FOTO Elena Dumitru
Aproximativ 100 de persoane protestează în faţa Palatului Ducilor din Vilnius. FOTO Elena Dumitru

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru „Adevărul”.

Aproximativ 100 de persoane protestează în seara aceasta în centrul oraşului Vilnius, unde joi şi vineri are loc cea de-a treia ediţie a Summitului Parteneriatul Estic. 

Cei mai mulţi dintre ei sunt tineri ucraineni, nemulţumiţi de decizia Kievului de a sista procesul de asociere la UE, cedând în faţa presiunilor exercitate de Rusia. 

„Poporul vrea să se îndrepte către UE, a decis asta în urmă cu mulţi ani, nu trebuie consultat iar poporul în acest sens. În momentul de faţă, deşi noi vrem să ne apropiem de Uniunea Europeană, politicienii de la Kiev au decis contrariul”, a declarat pentru „Adevărul” o protestatară în vârstă de 24 de ani, cu părul împletit în coadă spic, înfăşurată într-un steag al Uniunii Europene. Stă în primul rând, este îmbujorată de frig, vorbeşte repede, clar şi temperat, se mai opreşte doar pentru a striga „Ianukovici, semnează acordul!” ori de câte ori câte-o coloană oficială trece prin faţa ei. 

Traian Băsescu, la summitul de la Vilnius

„Acordul se va semna până la urmă, chiar dacă nu azi, chiar dacă nu de Ianukovici”, spune Nikita Kutepov, un tânăr de 25 de ani. Au venit în grupuri de câte 5-10 persoane, au mers şi la ski înainte într-o staţiune din Lituania, dar şi-au planificat călătoria astfel încât să fie aici pentru summit. 

Protestatari la Vilnius, în prima seară a summitului

Summitul de la Vilnius. Prima zi s-a încheiat

Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Scrisoare deschisă către Uniunea Europeană

Dragă Uniunea Europeană, îmi pare rău să-ţi transmit, dar ai luat-o pe un drum greşit. Dacă nu în întregimea ta, cel puţin prin unii din cei care te reprezintă, dar a căror poziţie este determinantă. Şi, în timp ce le promiţi şi altora din afară integrarea, ai început să îi ţii pe la uşi pe unii din membrii familiei de dinăuntru. Cum te va mai crede cineva că eşti o construcţie credibilă dacă ai început deja să-ţi baricadezi porţile?

Ministrul de Externe al Poloniei Radosław Sikorski: „Asistenţa pe care o primeşte Moldova în prezent este o recompensă pentru progresele realizate“

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, dur în declaraţii, dar franc, a spus că Uniunea Europeană nu susţine regimurile oligarhice, iar suportul UE va fi din ce în ce mai mare cu cât ţările se vor antrena în procesul de modernizare a statelor proprii.

Corespondenţă de la Vilnius: Mai poate fi Ucraina întoarsă din drumul spre est? Problema imigranţilor români şi bulgari va fi discutată

După situaţia Ucrainei, următoarea problemă care se va discuta la Summitul de la Vilnius - deşi nu apare pe agendă - este cea a imigranţilor. Franţa şi Germania au anunţat că adoptă aceeaşi poziţie lansată de Marea Britanie privind limitarea drepturilor pentru imigranţii din alte state membre UE, principalii vizaţi fiind românii şi bulgarii. MAE român anunţă că Executivul UE „a arătat că nu va ezita sa declanşeze proceduri de infringement”.

Ucraina şi marea tablă de şah

Schimbarea bruscă a Kievului privind semnarea Acordului de Asociere în cadrul Uniunii Europene a făcut, dacă mai era nevoie, ca jocul geopolitic tacit dintre Bruxelles şi Moscova să treacă şi ultima graniţă a transparenţei.

Mesajele moldovenilor au ajuns la oficialii europeni. Ce le-au scris cetăţenii Republicii Moldova

La Summitul de la Vilnius, reprezentanţii Partidului Democrat vor oferi liderilor europeni prezenţi la reuniune, volumul „Cartea Moldovei“, care conţine mesaje scrise de cetăţeni din toate raioanele Republicii Moldova.

Comisarul european Stefan Fule, perplex în faţa sumelor cerute de Kiev pentru a bate palma cu UE

Comisarul european pentru Extindre şi politică de vecinătate Stefan Fule a delarat joi, la Vilnus, că suma cerută de Ucraina în vederea ridicării economiei la standardele europene este exorbitantă, relatează Interfax-Ucraina.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite