Ucraina neagă relatări cum că Israelul ar fi sfătuit-o să accepte cerinţele Moscovei. Zelenski: „Am convingerea că Bennett poate avea un rol important”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naftali Bennett si Vladimir Putin la Soci FOTO EPA-EFE
Naftali Bennett si Vladimir Putin la Soci FOTO EPA-EFE

Un oficial ucrainean de vârf a negat sâmbătă relatări ale presei israeliene potrivit cărora, în contextul eforturilor de mediere a păcii, premierul Israelului Naftali Bennett l-ar fi sfătuit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să accepte oferta omologului său rus în cadrul negocierilor de pace dintre cele două părţi, relatează Reuters.

Sâmbăta trecută, Bennet a avut o întâlnire de trei ore la Kremlin cu Vladimir Putin iar de atunci a mai vorbit de două ori la telefon cu preşedintele rus şi de patru ori cu Volodimir Zelenski, spun oficialii ucraineni.

„Am convingerea că Bennet poate avea un rol important, deoarece Israelul este o ţară cu multă istorie şi paralele cu situaţia noastră, având totodată şi o amplă migraţie a evreilor din Ucraina, Rusia şi Belarus”, a spus Zelenski în cadrul unui briefing de presă.

Sâmbătă, un consilier ucrainean de vârf a respins un raport de presă difuzat de publicaţii israeliene precum Walla news şi Jerusalem Post, dar şi site-ul american de ştiri Axios, care citează un oficial ucrainean neidentificat  afirmând că Bennett ar fi îndemnat Ucraina să cedeze solicitărilor Rusiei. 

Israel, „asemenea altor ţări intermediare, nu poate propune Ucrainei să fie de acord cu cerinţe ale Federaţiei Ruse. Este un lucru imposibil din raţiuni politice şi militare. Din contră, Israelul îndeamnă Rusia să evalueze evenimentele ceva mai adecvat."

Un înalt oficial israelian, care a cerut să vorbească sub anonimat din cauza sensibilităţii chestiunii, a calificat raportul „evident fals”.

„În niciun moment prim-ministrul Bennett nu l-a sfătuit pe preşedintele Zelenski să accepte un acord propus de Putin – pentru că Israelului nu i s-a oferit niciun astfel de acord astfel încât noi să avem posibilitatea de a face acest lucru”, a spus oficialul.

Zelenski a spus că va fi deschis la discuţiile de pace de la Ierusalim şi a anticipat că Israelul va oferi Ucrainei garanţii de securitate.

„I-am spus lui (Bennett) că în prezent nu este constructiv să organizăm întâlniri în Rusia, Ucraina sau Belarus. Nu acestea sunt locurile în care noi (liderii ţărilor implicate) să putem cădea de acord să oprim războiul... consider că Israelul, în special Ierusalimul, ar fi un astfel de loc? Cred că răspunsul este da."

Diplomaţia de criză, în coordonare cu Statele Unite, Germania şi Franţa, a fost un act de echilibristică fină pentru Bennett, scrie Reuters.

Faptul că a lăsat în sarcina ministrului său de externe să condamne invazia rusă în numele Israelului, a declarat un alt oficial informat cu medierile, a avut scopul să ţină deschisă uşa lui Putin pentru premierul israelian.

„Puterea în Rusia este reunită în întregime în jurul acestui om. Este extrem de personală. Israelul a gestionat relaţiile cu Rusia prin contacte de la un lider la altul, iar asta necesită evitarea declaraţiilor care ar putea provoca rea voinţă”, a spus oficialul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite