Au vreo bază reală acuzaţiile Moscovei că Ucraina ar deţine arme biologice pe care le dezvoltă alături de SUA?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Au vreo bază reală acuzaţiile Moscovei că Ucraina ar deţine arme biologice pe care le dezvoltă alături de SUA? De unde a pornit acest nou front al războiului informaţional?

Moscova a acuzat SUA că finanţează „activităţi militare biologice” în Ucraina şi a cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, unde cele două tabere s-au angajat în discuţii aprinse şi au continuat să-şi aducă acuzaţii grave, relatează The Guardian.

 Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a evocat spectrul teribil al „răspândirii necontrolate a agenţilor biologici dinspre Ucraina pe cuprinsul Europei, în timp ce omologa sa americană Linda Thomas-Greenfield a avertizat că afirmaţiile Rusiei ar putea fi de fapt pretextul pentru lansarea propriului atac cu arme biologice asupra Ucrainei.

Cum au devenit laboratoarele biologice ultimul front în războiul informaţional cu privire la Ucraina? 

Duminică trecută, Ministerul rus al Afacerilor Externe a scris pe Twitter că guvernele SUA şi Ucrainei derulează un „program militar-biologic” secret pe teritoriul ţării. Moscova a pretins că forţele sale invadatoare ar fi descoperit dovezi ale unei „curăţenii de urgenţă” menite să ascundă existenţa programului.

Moscova a mers şi mai departe: a găsit documente asociate unei operaţiuni americane secrete în laboratoare din Harkov şi Poltava.

China a amplificat imediat aceste acuzaţii după ce le-a sprijinit în cadrul dezbaterii de vineri a Consiliului de Securitate ONU. Teoria a căpătat apoi viaţă proprie pe reţelele sociale fiind distribuită larg sub haştag-ul  #usbiolabs. A fost bine primită printre portalurile de dreapta americane.

Răspunsul guvernelor Ucrainei şi SUA 

Ambele au negat categoric că ar lucra la dezvoltarea de arme biologice pe teritoriul ţării.

„O voi spune o singură dată: Ucraina nu are un program de arme biologice. Rusia este cea care a întreţinut un asemenea program încălcând normele dreptului internaţional”, a spus ambasadoarea SUA la ONU Linda Thomas-Greenfield.

Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghei Kisliţia, a preferat un limbaj mai expresiv: „o mostră de delir smintit”.

Ce spun organizaţiile independente 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că nu are cunoştinţă de activităţi în Ucraina care să încalce termenii vreunui tratat internaţional, inclusiv interdicţia asupra armelor biologice.

Înaltul comisar al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, a confirmat faptul că ONU nu are cunoştinţă de existenţa vreunui program de arme biologice în Ucraina. Nakamitsu a făcut trimitere la Convenţia privind armele biologice, ce interzice dezvoltarea şi utilizarea armelor biologice încă din 1975. Tratatul a avut sprijinul preşedintelui american de la acea vreme, Richard Nixon, care în 1969 a oprit dezvoltarea  arme biologice ofensive în propria ţară.

Există laboratoare biologice pe teritoriul Ucrainei şi sunt acestea sprijinite de SUA? 

Răspunsul la ambele întrebări este afirmativ. Într-adevăr, Ucraina are operaţionale laboratoare biologice, iar acestea primesc şi finanţare americană.  Subsecretarul american Victoria Nuland a făcut această afirmaţie cu prilejul unei audieri în Senatul american, când senatorul republican Marco Rubio a întrebat-o direct dacă Ucraina posedă arme biologice.

Nuland nu a spus-o de-a dreptul. „Ucraina are instalaţii de cercetare biologică”, a lămurit ea, adăugând că există îngrijorări că forţele ruse ar încerca să obţină controlul asupra acestor laboratoare. „Colaborăm cu ucrainenii  cu privire la modurile în care putem împiedica ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forţelor ruse”.

Comentariile lui Nuland au fost valorificate de comentatorii de extremă dreapta ca încă o dovadă cu privire la un complot secret SUA-Ucraina. De fapt, finanţarea SUA a acestor laboratoare îşi are rădăcinile în căderea Uniunii Sovietice, după care banii au fost pompaţi în Ucraina şi în alte foste ţări sovietice, astfel încât acestea să fie ajutate să transfere competenţe ştiinţifice de la programele privind armele către iniţiative de sănătate publică.

Schema era cunoscută drept programul colaborativ de reducere a ameninţărilor (CTR) , dar în prezent este menţionat mai ales sub numele de programul de angajare biologică. A avut succes în sprijinirea ţărilor foste sovietice, dar şi altor ţări în ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor de sănătate publică.

„Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le facem”, a declarat pentru Guardian dr. Gigi Gronvall, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate în Sănătate.

Cea mai mare parte a activităţii laboratoarelor din Ucraina de astăzi, a explicat Gronvall,  presupune monitorizarea bolilor la animale şi la oameni care să fie un sistem de avertizare timpurie în privinţa unor boli precum pesta porcină africană,  endemică în regiune. „Ştim că agenţii patogeni nu respectă graniţele, aşa că să ajutăm la stingerea incendiilor de sănătate publică înainte ca acestea să se extindă prea mult este un avantaj pentru noi toţi”, a spus ea.

Depozitează laboratoarele din Ucraina agenţi biologici periculoşi? 

De vreme ce se efectuează muncă de cercetare cu privire la boli, atunci se pare că aceste laboratoare stochează şi patogeni periculoşi. Putem trage această concluzie pe seama faptului că OMS a îndemnat Ucraina să distrugă astfel de agenţi periculoşi pentru a preveni riscul unei scurgeri de natură catastrofală în cazul în care aceste laboratoare ar cădea sub asaltul rus şi ar fi lovite de proiectile.

„OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătăţii din Ucraina şi altor organisme responsabile să distrugă agenţii patogeni cu ameninţare ridicată pentru a preveni eventualele scurgeri”, a spus agenţia de sănătate a ONU.

OMS a fost prezentă în Ucraina câţiva ani, ajutând laboratoarele biologice să-şi îmbunătăţească protocoalele de siguranţă şi securitate, aşa că ştie despre ce este vorba.

Dacă afirmaţiile ruse despre un program secret de arme biologice sunt ştiri false, înseamnă că lumea nu ar trebui să-şi facă griji? 

Ameninţarea ca Rusia să-şi lanseze propriul atac cu arme biologice este reală în măsura în care, potrivit evaluării Departamentului de Stat al SUA, Rusia continuă să menţină un program ofensiv de arme biologice, încălcând astfel convenţia a cărei semnatară este.

La începutul acestei săptămâni, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a acuzat Rusia condusă de Vladimir Putin are „un istoric lung şi bine documentat” de utilizare a armelor chimice, exemplificând otrăvirea liderului opoziţiei Alecsei Navalnîă şi sprijinul Rusiei faţă de regimul sirian în timp ce  desfăşura arme chimice. Aceasta a avertizat că afirmaţiile Moscovei privind un program secret de arme biologice în Ucraina ar putea, de fapt, să pună bazele unui atac rusesc cu arme chimice sau biologice pe teritoriul Ucrainei.

 „Sper că este mai mult un subiect de dezinformare decât ceva real. Bănuiesc că ne vom convinge”, a spus Gronvall.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite