Ucraina: Conducerea Naftogaz demisionează în semn de protest faţă de demiterea şefului companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andri Koboliev, demis din funcţia de şef al Naftogaz
Andri Koboliev, demis din funcţia de şef al Naftogaz

Consiliul de administrare al companiei naţionale de petrol şi gaze din Ucraina, Naftogaz, a anunţat că va demisiona după ce guvernul a luat decizia neaşteptată de a-l înlocui pe şeful companiei, Andri Koboliev, aflat la conducerea Naftogaz din 2014.

Demiterea lui Koboliev a fost anunţată pe 28 aprilie, când guvernul a invocat „rezultatele sub aşteptări” ale companiei de petrol şi gaze în 2020, cu pierderi de aproape 700 de milioane de dolari.

Consiliul de administrare, care fusese suspendat temporar pentru a permite demiterea lui Koboliev, a dat publicităţii o declaraţie pe 30 aprilie în care spune că toţi membrii săi şi-au înaintat demisiile, începând cu 14 mai. „Consiliul de administrare va utiliza următoarele două săptămâni pentru a ajuta la o tranziţie ordonată”.

Decizia neaşteptată a guvernului de a-l concedia pe Koboliev ameninţă să complice şi mai mult negocierile cu FMI pentru un ajutor de 5 miliarde de dolari. Partenerii internaţionali ai Ucrainei avertizează că astfel de decizii trebuie luate în mod transparent, altfel este subminată încrederea în seriozitatea autorităţilor de a continua reformele şi mai ales lupta cu corupţia sistemică.

SUA şi UE au criticat decizia Kievului de a-l înlocui pe şeful Naftogaz

Statele Unite şi UE au criticat decizia neaşteptată a guvernului ucrainean de a-l înlocui pe şeful concernului energetic Naftogaz, cea mai mare companie de petrol şi gaze din ţară, după ce firma a avut pierderi de aproape 700 de milioane de dolari anul trecut. Serviciul de presă al guvernului a spus miercuri, 28 aprilie, că Andri Koboliev a fost demis, iar ministrul interimar al Energiei, Iuri Vitrenco, îi va prelua îndatoririle. Serviciul de Acţiune Externă al UE a spus vineri că are „îngrijorări serioase” faţă de această decizie. Iar Departamentul de Stat a spus că „mutarea calculată” dovedeşte dispreţ pentru bunele practici în domeniul corporativ.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite