Ucraina ar putea reporni două unități ale centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși

0
Publicat:

Operatorul nuclear de stat ucrainean Energoatom ia în considerare o inițiativă de repornire a două unități de energie de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie (ZNPP), care este ocupată de forțele rusești de la începutul lunii martie. Operatorul ar putea aproba miercuri această decizie, relatează Ukrinform

Unitățile energetice de la ZNPP au fost oprite și puse în inactivitate la rece FOTO Profimedia
Unitățile energetice de la ZNPP au fost oprite și puse în inactivitate la rece FOTO Profimedia

Ultimul reactor în funcțiune de la centrală a fost închis pe 11 septembrie, a declarat președintele Energoatom, Petro Kotin, pentru Associated Press.

Reactoarele ar putea fi repornite pentru a asigura siguranța centralei nucleare în contextul în care vremea rece este pe cale să se instaleze.

Dacă aveți temperaturi scăzute, veți îngheța totul în interior. Echipamentul de siguranță va fi deteriorat”, a declarat acesta în biroul său de la sediul central al companiei din Kiev.

Deci e nevoie de încălzire și singura încălzire va veni de la reactorul în funcțiune”, a spus Kotin într-un interviu.

El a adăugat că operatorul ar putea aproba miercuri decizia de repornire a reactoarelor.

Momentan evaluăm toate riscurile. Și asta depinde de vreme. Și, de fapt, nu avem mult timp (la dispoziție) să facem asta”, a adăugat Kotin.

Unitățile energetice de la ZNPP au fost oprite și puse în inactivitate la rece din cauza problemelor la sursele de alimentarea cu energie electrică a instalației, deoarece toate liniile electrice care leagă centrala de sistemele electrice ucrainene au fost deteriorate de bombardamentele rusești.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite