Ucraina a primit primele cadavre ale apărătorilor din Mariupol de la „Azovstal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter / Imagini din timpul luptelor
Foto: Twitter / Imagini din timpul luptelor

Pe 4 iunie s-a aflat despre primul schimb confirmat oficial cu partea rusă a soldaţilor morţi de la începutul războiului din Ucraina. Cadavrele victimelor au fost trimise la Kiev pentru identificare.

Primele cadavre ale militarilor ucraineni care au murit în timpul luptelor pentru Mariupol au fost aduse la Kiev. Zeci de cadavre au fost scoase din ruinele uzinei Azovstal şi duse în Ucraina, unde se efectuează analize ADN pentru identificarea lor. Acest lucru a fost raportat de Associated Press citându-i pe fostul comandant al Regimentului Azov, Maxim Zhorin şi pe purtătoareade cuvânt a regimentului, Anna Golovko.

Potrivit lui Golovko, cele 52 de cadavre transferate ale morţilor sunt din cadrul unor regimente militare. Zhorin a confirmat, de asemenea, informaţiile conform cărora cadavrele „Azovilor” morţi se numără printre cadavrele transferate.

Autorităţile ucrainene nu au raportat îndepărtarea rămăşiţelor militare din ruinele Azovstal, iar oficialii ruşi nu au comentat, a spus agenţia. Rudele celor decedaţi din regimentul Azov au declarat pentru Associated Press că cel puţin două camioane cu cadavre de la Azovstal au fost duse la un spital militar din Kiev pentru identificare. Potrivit acestora, unele dintre cadavre au fost arse grav.

Potrivit mamei unuia dintre militarii care a murit în timpul unui raid aerian rusesc pe teritoriul uzinei, ea a fost chemată de reprezentanţii Azov şi i-au spus că trupul fiului ei ar putea fi printre cei transferaţi la Kiev. Cu lacrimi în ochi, ea şi-a numit fiul erou şi a spus că este important pentru ea să-l îngroape pe pământ ucrainean.

Potrivit unui corespondent UNIAN, pe 4 iunie 2022 s-a aflat despre primul schimb confirmat oficial cu partea rusă a soldaţilor morţi de la începutul războiului din Ucraina. Era un total de 320 de cadavre, după formula „160 cu 160”. Schimbul în sine a avut loc cu două zile înainte de anunţul public al acestuia - pe prima linie în regiunea Zaporojie. Operaţiunea a fost condusă de Ministerul Apărării, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei şi alte agenţii de aplicare a legii din Ucraina.

Pe 6 iunie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că peste 2.500 de militari ucraineni Azovstal se aflau în captivitate în Rusia.

Pe 16 mai, presa rusă a raportat că ocupanţii au convenit cu apărătorii ucraineni ai Azovstal să deschidă un coridor pentru soldaţii răniţi în direcţia Novoazovsk-ului ocupat temporar.

Ulterior, comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko, a declarat că „de dragul salvării de vieţi, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată a Comandamentului Militar Suprem şi speră în sprijinul poporului ucrainean”.

Pe 17 mai, Ministerul Apărării a anunţat demararea unei operaţiuni de salvare a apărătorilor lui Mariupol blocaţi pe teritoriul uzinei.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pe 16 mai, 53 de persoane grav rănite au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk. Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar.

Pe 20 mai, serviciile de informaţii britanice au raportat că aproximativ 1.700 de militari ucraineni părăsiseră probabil uzina Azovstal din Mariupol. Numărul celor care rămân înăuntru este necunoscut.

Potrivit secretarului Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare Oleksiy Danilov , militarii ucraineni evacuaţi de la uzina Mariupol " Azovstal " în Olenivka ocupată  nu sunt torturaţi . În viitor, aceştia trebuie schimbaţi cu prizonieri ruşi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite