LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul a primit primele cadavre ale apărătorilor de la „Azovstal”. Se cunoaşte numărul navelor ruse cu rachete din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Iryna Venedyktova
Foto: Facebook Iryna Venedyktova

Primele cadavre ale militarilor ucraineni care au murit în timpul luptelor pentru Mariupol au fost aduse la Kiev. Zeci de cadavre au fost scoase din ruinele uzinei Azovstal şi duse în Ucraina, unde se efectuează analize ADN pentru identificarea lor.

UPDATE 23.22 Polonia trimite 56 de obuziere în Ucraina

Polonia va furniza Ucrainei 56 de obuziere Krab. Acesta va fi în cel mai mare contract dintre Varşovia şi Kiev din ultimii 30 de ani. Acordul a fost anunţat de Ministerul Polonez al Apărării. Raza de tragere a obuzierelor este de aproximativ 40 de kilometri. 18 obuziere au fost deja trimise în Ucraina.

___________________________________________________________________________________________

UPDATE 22.05 Depozit de muniţie rusesc, lovit de artileria ucraineană

Artileriştii Brigăzii 44 din armata ucraineană au lovit un depozit de muniţii al armatei Federaţiei Ruse. În depozit se aflau şi lansatoare de rachete „Grad”  împreună cu muniţia aferentă.

___________________________________________________________________________________________

UPDATE 20.10 Sute de civili, refugiaţi în uzina chimică din Severodoneţk 

Aproximativ 800 de civili s-au refugiat în uzina chimică Azot din Severodoneţek, în estul Ucrainei, unde confruntări între armatele ucraineană şi rusă fac ravagii de mai multe zile, anunţă marţi avocatul american al magnatului Dmitro Firtaş, proprietarul instalaţiei. ”Între aceşti 800 de civili se află aproximativ 200 dintre cei 3.000 de angajaţi ai uzinei şi aproximativ 600 de locuitori din Sievierodoneţk”, precizează el.


UPDATE 20.00 Mercenar rus cunoscut sub numele de „Călăul” pentru măcelărirea prizonierilor de război, ucis de un lunetist ucrainean

Unul dintre cei mai infami mercenari ai lui Putin, care a luptat şi în Siria, a fost ucis de un lunetist ucrainean, lucru recunoscut chiar de presa rusă. Vladimir Andonov, în vârstă de 44 de ani, făcea parte din cunoscutul grup de mercenari ruşi Wagner şi ar fi fost împuşcat în regiunea Harkov din estul Ucrainei. Andonov şi-a câştigat porecla de „Călău” din cauza tacticilor brutale de război pe care le-a folosit în timp ce lupta în Ucraina şi în misiunile anterioare din Siria şi Libia.

Lunetist rus Vladimir Andonov  foto Vaha via The Mirror

UPDATE 19.40  Ucraina vrea o ”victorie pe câmpul de luptă” împotriva Rusiei, înantea oricăror negocieri 

Ucraina are nevoie de o victorie împotriva Rusiei ”pe câmpul de luptă” înaintea oricăror negocieri de pace, declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Putin cotidianului britanic Financial Times (FT), relatează AFP.

”Victoria trebuie să fie, înainte de toate, pe câmpul de luptă”, subliniază şeful statului ucrainean.


UPDATE 19.30 Zelenski reia tema aderării Ucrainei la NATO şi afirmă că nu va ceda în conflictul cu Rusia: „Au murit prea mulţi oameni pentru a ceda din teritoriu”

„Au murit prea mulţi oameni pentru a ceda din teritoriu. Impasul nu este o opţiune. Ucraina trebuie să realizeze controlul deplin asupra teritoriului", a afirmat Volodimir Zelenski.


UPDATE 19.15 Cum a ajutat un băiat de 15 ani la distrugerea unui convoi al forţelor ruse. „Nu sunt chiar cea mai puternică armată”

În timp ce armata rusă înainta spre Kiev la sfârşitul lunii februarie, apărarea ucraineană a înrolat un pilot de dronă în vârstă de doar 15 ani pentru a identifica o coloană de vehicule militare care se apropie de capitală dinspre vest. Băiatul, care a preluat sarcina, şi-a trimis drona pe un câmp din apropierea casei sale şi a găsit convoiul rusesc, apoi armata ucraineană l-a distrus.


UPDATE 18.50 Rusia deţine controlul asupra a 97% din Lugansk, anunţă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu

Armata rusă a cucerit peste 15 oraşe în această regiune, mai declară Şoigu.


UPDATE 18:00 Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina nu poate ataca pentru că este inferioară Rusiei la capitolul tehnică

Ucraina nu poate porni o ofensivă pentru că este inferioară Rusiei la capitolul tehnică, a declarat, marţi, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru ziarul britanic Financial Times.

"Suntem inferiori (Rusiei) în ceea ce priveşte tehnica şi, prin urmare, nu putem ataca" - a declarat Zelenski. "Vom suferi mai multe pierderi, iar salvarea vieţilor oamenilor este o prioritate pentru mine".

Liderul ucrainean a cerut din nou ţărilor occidentale să sporească livrările de arme către Kiev şi a adus critici acestora că nu sunt suficient de dure, în opinia sa, faţă de Moscova. "Ele susţin Ucraina, dar în acelaşi timp analizează şi ce pot face pentru a relaxa sancţiunile, astfel încât afacerile lor să nu aibă de suferit" - a subliniat Zelenski, adăugând că politica occidentală de sancţiuni "nu a afectat cu adevărat poziţia Rusiei".


UPDATE 17.55 Postare isterică a lui Dmitri Medvedev la adresa ucrainenilor

În timp ce autorităţile de la Moscova acuză Ucraina şi întreaga lume de rusofobie, mai mulţi exponenţi ai regimului rus sunt ei înşişi şovinişti. Unul dintre ei este chiar fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev, care ocupă în prezent postul de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate. Acesta a scris o postare isterică pe pagina sa de Telegram, în care îi numeşte pe ucraineni nenorociţi şi nemernici şi declară că va face totul pentru ca acest popor să dispară.

”Sunt întrebat adeseori de ce postările mele de pe Telegram sunt atât de dure. Răspund - pentru că îi urăsc. Sunt nişte nenorociţi şi nemernici. Ei ne vor moartea nouă, vor moartea Rusiei. Cât timp voi fi în viaţă, voi face totul ca ei să dispară” a scris Medvedev pe Telegram, referindu-se la ucraineni.

Nu este clar dacă postarea lui Medvedev se referă doar la ucraineni, sau şi la comunitatea internaţională care susţine Kievul în lupta împotriva invadatorului rus.

Este însă interesant cum autorităţile ruse, care evocă la tot pasul necesitatea de a ”denazifica” Ucraina, au un discurs de ură foarte asemănător cu cel al liderului nazist, Adolf Hitler, şi al acoliţilor săi. Să nu uităm că aceştia, la fel ca Medvedev şi ortacii săi de la Kremlin, vorbeau despre supremaţia naţiunii lor şi de necesitatea de a extermina un anumit popor, în cazul naziştilor fiind vorba despre evrei.


UPDATE 17.50 Mutare de trupe ruse de la Zaporojie la Herson

Rusia îşi retrage o parte din trupele din raioanele Melitopol şi raionului Vasilivka (regiunea Zaporijjie) pentru a le trimite la Herson - scrie ziarul Korrespondent.

Potrivit guvernatorului regiunii Zaporijjia, Oleksandr Staruh, aceste acţiuni ale ocupanţilor ruşi au legătură cu rotaţia anumitor unităţi. Staruh a mai menţionat că în regiunea Zaporijjia continuă fortificarea liniilor de apărare, ceea ce ajută Forţele Armate ale Ucrainei să respingă trupele invadatoare.

Amintim că potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, unul dintre obiectivele imediate ale armatei ruse este ocuparea oraşului Zaporijjia. O parte din regiunea cu acelaşi nume se află deja sub ocupaţie rusă.


UPDATE 17. 40 Rusia ar fi deschis traficul auto şi feroviar către Crimeea prin Donbas 

Rusia ar fi deschis traficul rutier şi a creat „condiţiile necesare" pentru reluarea traficului feroviar între Rusia, Donbas şi Crimeea, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de TASS.

Şoigu susţine că au fost restabiliţi 1.200 de kilometri de cale ferată, reluându-se traficul feroviar „cu drepturi depline" pe şase secţiuni de cale ferată.

"Am început să livrăm bunuri la Mariupol, Berdiansk şi Herson", a declarat Serghei Şoigu într-o declaraţie televizată.

Şoigu a mai spus că şi canalul Crimeii de Nord, care aproviziează Crimeea cu apă, a fost deblocat.


UPDATE 17. 36 Boris Johnson: Zelenski nu trebuie presat să accepte o pace proastă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu trebuie presat de puterile mondiale pentru a accepta un acord de pace prost cu preşedintele rus Vladimir Putin, a transmis marţi premierul britanic Boris Johnson, echipei sale ministeriale, potrivit Reuters.

La şedinţa cabinetului, ministrul britanic de externe Liz Truss a mai spus că Londra pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Johnson, care a supravieţuit unui vot de încredere, le-a spus miniştrilor săi că Marea Britanie va „rămâne în fruntea” sprijinului pentru Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Cabinetului.

„El a spus că este vital ca preşedintele Zelenski să nu fie presat să accepte o pace proastă, observând că acordurile de pace proaste nu durează. El a spus că lumea trebuie să evite orice rezultat în care agresiunea nejustificată a lui Putin pare să fi dat roade”, a mai spus purtătorul de cuvânt.


UPDATE 16.10 Ucraina refuză ca directorul AIEA să viziteze Centrala Nucleară Zaporijjea, atât timp cât este ocupată de Rusia

Ucraina se opune ca directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi să efecueze o vizită în centrala Nucleară Zaporijjea (sud), atât timp cât aceasta este ocupată de către Rusia.

”Ucraina nu l-a invitat pe (directorul AIEA Rafael) Grossi să viziteze centrala Zaporijjea şi i-a refuzat, în trecut o astfel de vizită”, scrie într-o postare pe Telegram Energoatom.

”Vizita centralei va fi posibilă doar atunci când Ucraina va prelua controlul instalaţiei”, subliniază operatorul.


UPDATE 15.40 Rusia a preluat controlul zonelor rezidenţiale din Severodoneţk

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu anunţă marţi că armata rusă a ”eliberat total” zonele rezidenţiale din Sivierodoneţk, un oraş situat în Donbas, în estul Ucrainei, actualul epicentru al confruntărilor armate în regiune, relatează AFP.

”Zonele rezidenţiale din Sivierodoneţk au fost eliberate total”, a anunţat ministrul rus al Apărării într-un briefing difuzat la televiziune. ”Preluarea controlului asupra zonei industriale (a oraşului) şi localităţilor vecine continuă”, anunţă Serghei Şoigu.

UPDATE 12.49 În Mariupolul capturat de ruşi există riscul de răspândire a holerei, a declarat medicul sanitar-şef al Ucrainei, Igor Kuzin.

„Dacă trebuie să răspundem la întrebarea dacă există un risc de răspândire a holerei, acesta există într-adevăr. Ştim că în trecut au fost înregistrate cazuri de holeră în această regiune şi în Mariupol, iar noi ne concentrăm pe prevenirea acestui lucru cât mai mult posibil”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Unian.

Kuzin a adăugat că, la 1 iunie, Ministerul Sănătăţii a început o supraveghere intensificată a tuturor cazurilor care pot fi suspecte de holeră.

Medicul sanitar şef a subliniat, de asemenea, că situaţia cu răspândirea bolilor infecţioase în Mariupol este critică din cauza înmormântărilor în masă şi a lipsei accesului la apă potabilă.

Mariupol a fost blocat de ocupanţii ruşi timp de aproape trei luni, ceea ce a dus la o catastrofă umanitară pe scară largă. Ocupanţii au bombardat zonele rezidenţiale şi infrastructura civilă şi au blocat ajutorul umanitar, ucigând cel puţin 25.000 de persoane, potrivit părţii ucrainene.

Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că, din cauza problemelor cu aprovizionarea cu apă, oraşul este ameninţat de o catastrofă infecţioasă, până la sfârşitul anului ar putea muri peste 10 mii de oameni.

UPDATE 11,43 Primarul din Melitopol: Ocupanţii ruşi abandonează majoritatea punctelor de control din district de teama unui atac al ucraienilor

Forţele de ocupaţie ruse au abandonat aproape toate punctele de control din districtul Melitopol din regiunea Zaporojiie de teama unui atac al Forţelor Armate ale Ucrainei, infromează Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, pe Facebook.

UPDATE 10.50 O tabără specială pentru prizonierii de război ruşi a fost creat în vestul Ucrainei 

Partea ucraineană a organizat o tabără specială într-una dintre regiunile de vest pentru a ţine prizonierii de război ruşi care nu sunt supuşi schimbului în viitorul apropiat, a anunţat Denis Maliuska, ministrul justiţiei al Ucrainei. „Am înfiinţat un lagăr special pentru prizonierii de război în vestul Ucrainei, unde sunt duşi acei prizonieri de război pentru care nu există aşteptări imediate de schimb”. În ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, acestea îndeplinesc normele Convenţiei de la Geneva, a asigurat ministrul.

 „Acest nivel este puţin mai bun decât păstrarea unui prizonier sau a unui condamnat: o alimentaţie puţin mai bună, o igienă puţin mai bună, acces deplin la Crucea Roşie”, a spus el.

UPDATE 10.00 Regiunea Odesa: Serviciul de Securitate al Ucrainei reţine 5 colaboratori

Serviciul de Securitate al Ucrainei a demascat cinci persoane din regiunea Odesa care au sprijinit acţiunile ocupanţilor ruşi şi care au cerut cooperarea cu statul agresor, a informat serviciul de securitate al Ucrainei din regiunea Odesa pe Facebook. „În regiunea Odesa, specialiştii cibernetici ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au dezvăluit încă cinci susţinători ai invaziei rusiste care justificaseră public invazia armată a Rusiei în Ucraina şi susţineau acţiunile ocupanţilor.

sbu

Acuzaţii au distribuit materiale folosind reţelele de socializare care sunt interzise în Ucraina şi care i-au glorificat pe invadatorii ruşi şi au făcut apel la cooperare cu statul agresor”. În timpul percheziţiilor autorizate la locuinţele susţinătorilor ruşi, oamenii legii au confiscat computere şi terminale mobile care conţineau dovezi ale unor activităţi ilegale.

UPDATE 08.12 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă în mesajul zilnic adresat poporului că a avut discuţii cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson şi că îi este recunoscător pentru că a înţeles pe deplin nevoile noastre şi pentru disponibilitatea sa de a oferi Ucrainei armele de care avem atât de disperată nevoie.

Liderul ucrainean mai spune că a discutat şi cu preşedintele Poloniei despre sprijinul pentru apărarea Ucrainei.

„Am vorbit astăzi cu prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson. L-am informat despre situaţia de pe câmpul de luptă, despre capacităţile noastre şi despre principalele pericole actuale, în special în Donbas şi în regiunile de sud ale Ucrainei. Îi sunt recunoscător prim-ministrului Boris Johnson pentru că a înţeles pe deplin nevoile noastre şi pentru disponibilitatea sa de a oferi Ucrainei armele de care avem atât de disperată nevoie pentru a proteja vieţile poporului nostru”, a spus Zelenski în mesaj. 

El mai afirmă că a vorbit şi cu preşedintele polonez Andrzej Duda, despre sprijinul pentru apărarea Ucrainei.

„Acesta este un subiect obligatoriu pentru fiecare dintre negocierile mele. Şi sunt recunoscător partenerilor noştri care acţionează rapid şi nu îşi amână deciziile. Sunt recunoscător Poloniei”, afirmă el. 

Zelenski mai menţionează că ”problema statutului de candidat pentru Ucraina a fost discutată cu Andrzej Duda, fiind o problemă politică cheie în acest moment”.

„Aşteptăm în următoarele săptămâni decizia Uniunii Europene cu privire la cererea noastră. Cred că aceasta va fi o decizie nu numai în privinţa Ucrainei, ci şi a întregului proiect european”, mai spune preşedintele Ucrainei. 

UPDATE 8.00 Marina ucraineană afirmă că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de ţărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor sale cu rachete şi drone şi că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson, potrivit CNN.

Ministerul Apărării al Ucrainei spune că forţele ruse au lansat rachete şi lovituri aeriene împotriva mai multor ţinte, în timp ce încearcă să distrugă apărarea ucraineană şi să lovească infrastructura cheie.

Într-o actualizare operaţională de luni, Marina a declarat că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson.

Colonelul Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că Rusia desfăşoară „operaţiuni intense de foc şi asalt de-a lungul întregii linii de confruntare în regiunile Doneţk şi Lugansk”.

Şapte avioane au lansat rachete ghidate de deasupra Mării Negre şi Mării Caspice, în timp ce sistemele de rachete de coastă din Crimeea erau şi ele active. La sol, Motuzyanyk a spus că ruşii au făcut unele progrese, inclusiv la nord de Sloviansk, unde înaintau în zona Sviatohirsk spre râul Siverskiy Doneţ.

UPDATE 07.50 Regizorul american David Dodson, apropiat al preşedintelui Zelenski, cu care a realizat trei filme înainte ca acesta să ajungă preşedinte, a acordat un interviu exclusiv pentru ”Adevărul” în care vorbeşte despre actorul şi preşedintele Volodimir Zelenski.

David Dodson şi Volodimir Zelenski s-au întâlnit pentru prima oară la New York în 2008, când lucrau împreună la comedia romantică ”Love in the Big City”. A fost începutul unei colaborări foarte strânse ce s-a concretizat în trei filme în care David Dodson i-a fost regizor şi totodată începutul unei strânse prietenii ce durează de 14 ani.

David Dodson a fost şi regizorul "Me You He She", ultimul film în care a jucat Volodimir Zelenski înainte de a fi ales preşedintele Ucrainei în 2019. Filmul a fost pelicula cu cele mai mari încasări din istorie în Ucraina. Mai trebuie spus că David Dodson a editat de asemenea şi 10 filme ale lui Volodimir Zelenski.

În interviul exclusiv pentru ”Adevărul”, primul acordat unei publicaţii din Europa de Est, David Dodson povesteşte pas cu pas evoluţia lui Volodimir Zelenski de la actor de succes la preşedinte-simbol. David Dodson îi spune ”Vova” lui Volodimir Zelenski, la fel ca ceilalţi prieteni apropiaţi.

Cum l-aţi întâlnit prima oară pe Volodimir Zelenski şi care a fost prima impresie despre el?

L-am întâlnit pe Vova în 2008, la New York. Eram acolo ca să îi editez filmul. Pelicula era o coproducţie ucraineano-rusă. Mi-l amintesc pe Vova ca pe un tip ce părea foarte tânăr şi care în acelaşi timp avea ceva cu totul special. Avea atât de multă viaţă în el şi vitalitate, avea o energie cu care îi umplea pe toţi cei prezenţi într-o cameră cu el.

Cum a fost să lucraţi cu el ca regizor la început?

După ce i-am editat zece filme, i-am fost regizor în trei filme. Primul dintre aceste filme – Eight First Dates – a fost filmat la Moscova. E important de precizat acest lucru pentru că înainte de Revoluţia Demnităţii din Ucraina din 2014 Rusia era cea mai mare piaţă pentru Vova şi compania sa, Kvartal 95. Vova era un foarte iubit star de comedie. Pentru mine ”Eight First Dates” a fost primul film regizat, însă Vova se purta cu mine ca şi cum aş fi fost un câştigător de Oscar. Era foarte generos în ceea ce priveşte încrederea. M-a făcut să simt că are încredere în mine. Mi-a lăsat spaţiul să fac ceea ce doream, fiind în acelaşi timp un partener entuziast. Şi îi voi fi mereu recunoscător pentru asta. A fost o experienţă remarcabilă.

Citeşte interviul integral aici

UPDATE 07.48 Tot mai mulţi lideri vest-europeni, în frunte cu Macron şi Scholz, susţin ideea controversată că Rusia „nu trebuie umilită”. Argumentul lor e că o Rusie umilită ar deveni în timp un pericol şi mai mare. „Adevărul” a consultat patru experţi pentru a lămuri această discuţie.

Întrebarea care începe să împartă Europa în două a pornit de la o afirmaţie aparţinându-i preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care a atras atenţia că o Rusia zdrobită şi umilită ar deveni un pericol şi mai mare pentru Europa.

Afirmaţiile liderului de la Élysée au găsit imediat ecou. Rând pe rând, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz şi premierul Italiei, Mario Draghi, au marşat pe această idee şi au confirmat spusele sale. Pe de altă parte, Ucraina a primit, aşa cum era de aşteptat, cu nervozitate aceste declaraţii, în timp ce SUA, prin vocea preşedintelui Joe Biden s-au mulţumit să precizeze că Ucraina e singura în măsură să decidă dacă şi concesii doreşte să facă, fără a comenta afirmaţiile privind umilirea Rusiei.

„Adevărul” a solicitat câteva opinii din partea unor experţi români care au comentat spusele lui Macron şi au încercat să lămurească dacă şi în ce măsură o Rusie umilită ar putea să constituie o problemă şi mai mare pentru Europa.

Naumescu nu vrea nicio concesie Rusiei

Fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi consul al României la Toronto, profesorul Valentin Naumescu predă la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi e unul dintre experţii care cred că Rusiei nu trebuie să I se facă nicio concesie.

„Rusia nu trebuie menajată, e un stat agresor. Ucrainenii singuri sunt în măsură să decidă în ce condiţii vor negocia şi dacă sunt dispuşi să facă vreo concesie. Personal nu cred că Ucraina va ceda din teritoriul său. Pe de altă parte, Rusia trebuie tratată cu fermitate, e nevoie de unitate şi de sancţiuni aplicate, care îşi vor face efectul”, consideră Naumescu.

Citeşte analiza completă aici

UPDATE 07.46 Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, condamnă, într-un mesaj pe Twitter, faptul că forţele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din Ucraina, la Mykolaiv, afirmând că este un alt atac rusesc cu rachete care contribuie la criza alimentară globală şi că dezinformarea răspândită de Putin devine din ce în ce mai cinică.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat atacul cu rachetă al Federaţiei Ruse, din acest week-end, care a distrus un mare terminal de depozitare a cerealelor în oraşul-port Mykolaiv, din sud.

"O altă lovitură cu rachete ruseşti care contribuie la criza alimentară globală. Forţele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din #Ucraina, în Mykolaiv", a spus Borrell într-un tweet luni.

Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat că terminalul este cuprins de flăcări. Mykolaiv se află într-o regiune producătoare de cereale din Ucraina, transmite CNN. 

Borrell a spus că lovitura este în contradicţie cu promisiunile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin de a oferi o trecere în siguranţă prin Marea Neagră, din porturile ucrainene, pentru transportul comercial. „În lumina unor astfel de rapoarte, dezinformarea răspândită de Putin care deturnează vina devine din ce în ce mai cinică”, a mai scris el pe Twitter.

UPDATE 07.43 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune în mesajul adresat poporului că armata rusă încearcă să folosească forţe suplimentare în direcţia Donbasului, dar este a 103-a zi şi Donbasul ucrainean stă în picioare. El mai arată că armata ucraineană face totul pentru apărare şi în direcţiile Zaporojie şi Mykolaiv.

„Eroii noştri îşi păstrează poziţiile în Severodoneţk. Luptele aprige de stradă continuă în oraş. Lysychansk, Slovyansk, Bakhmut, Sviatohirya, Avdiivka, Kurakhove şi alte direcţii ale loviturilor ruseşti sunt cele mai fierbinţi puncte de confruntare astăzi. Armata rusă încearcă să folosească forţe suplimentare în direcţia Donbasului, dar este a 103-a zi - şi Donbasul ucrainean stă în picioare. (..) Facem totul pentru apărare şi în direcţiile Zaporojie şi Mykolaiv. Sunt recunoscător tuturor celor care suportă presiunea puternică a ocupanţilor şi ne apără statul”, a transmis preşedintele Ucrainei. 

Volodimir Zelenski arată că 17.864 de combatanţi au primit premii de stat ale Ucrainei începând cu 24 februarie. „Acest număr demonstrează 100% amploarea eroismului poporului nostru, care a devenit răspunsul la invazia pe scară largă a Rusiei”, afirmă liderul ucrainean, anunţând că luni au fost premiaţi 121 de militari, 32 dintre ei port-mortem.

Preşedintele Ucrainei mai spune că a premiat corespondenţii şi jurnaliştii media care lucrează acum pe câmpul de luptă. „Am înmânat premii şi rudelor celor cărora le-a luat viaţa războiul. 32 de jurnalişti au fost ucişi din 24 februarie”, a spus preşedintele Ucrainei, precizând că nu e vorba doar de jurnalişti ucraineni ci şi de alte naţionalităţi. 

UPDATE 05.45 Marina ucraineană a respins flota rusă, ceea ce va uşura deblocarea porturilor - ISW

Marina ucraineană a declarat că a împins flota Rusiei la 100 de km de coasta ucraineană. Blocarea porturilor sudice din Ucraina de către ocupanţii ruşi ar putea fi atenuată din cauza plecării navelor de război ruseşti de pe ţărmurile ucrainene. Acest lucru a fost  raportat  de Institutul pentru Studii de Război (ISW) în rezumat.

„Marina ucraineană a declarat că a împins flota rusă de la Marea Neagră la mai mult de 100 de km în largul coastei Ucrainei, ceea ce este probabil să uşureze presiunea blocadei ruse asupra porturilor din sudul Ucrainei”, prevăd analiştii.

Institutul s-a referit la rapoartele marinei ucrainene şi ale serviciilor secrete britanice conform cărora marina rusă a fost forţată să-şi schimbe tactica în Marea Neagră şi să se bazeze mai mult pe sistemele de apărare de coastă din Bal şi din Crimeea ocupate, precum şi să-şi sporească apărarea antiaeriană din Insula Şerpilor.

„Împreună, aceste rapoarte sugerează că presiunea navală ucraineană şi rachetele antinavă, inclusiv cele furnizate de Marea Britanie şi de alte naţiuni, ar fi putut forţa gruparea rusă din nord-vestul Mării Negre să se bazeze mai mult pe apărarea de coastă şi aeriană, deoarece au fost îndepărtate de coasta ucraineană”, au spus analiştii.

„Ucraina va încerca probabil să folosească aceste succese pentru a atenua presiunea economică a blocadei ruse asupra porturilor ucrainene şi pentru a căuta sprijin economic suplimentar în Occident, inclusiv prin deschiderea de noi rute pentru ajutorul internaţional către Ucraina”, prevăd experţii ISW.

Anterior, potrivit unui corespondent UNIAN, Rusia este panicată din cauza armelor grele ale Ucrainei şi de aceea sunt şi mai puţine nave în Marea Neagră. La sfârşitul lunii mai, mai multe nave au plecat în zona Crimeei ocupată temporar. Este de remarcat faptul că mai devreme, purtătorul de cuvânt al OVA de la Odesa, Serhiy Bratchuk, a asigurat că Ucraina are încă suficiente  rachete pentru a  scufunda întreaga flotă a Mării Negre a Federaţiei Ruse. 

UPDATE 04.20 Se cunoaşte câte port-rachete de croazieră are Rusia în Marea Neagră

Rusia deţine trei nave port-rachete de croazieră pregătite pentru luptă în Marea Neagră. Un grup de trupe ruseşti în Marea Neagră continuă să ţină pregătite două nave de suprafaţă şi un submarin. Toate sunt purtătoare de rachete de croazieră, potrivit  centrului de presă al  Comandamentului Operaţional „Sud”.

În plus, potrivit acestora, o navă mare de debarcare a Marinei Ruse este gata de acţiune, a declarat OK "Sud".

UPDATE 03.10 „Nimic condamnabil în participarea copiilor la evenimente de susţinere a operaţiunii speciale”

Maria L'vova-Belova, Avocatul Poporului pentru Copii al Federaţiei Ruse, a declarat că nu vede nimic condamnabil în participarea copiilor la evenimente de susţinere a „operaţiunii speciale”.

UPDATE 02.48 Ucraina a primit primele cadavre ale apărătorilor din Mariupol de la „Azovstal” - AP

Primele cadavre ale militarilor ucraineni care au murit în timpul luptelor pentru Mariupol au fost aduse la Kiev. Zeci de cadavre au fost scoase din ruinele uzinei Azovstal şi duse în Ucraina, unde se efectuează analize ADN pentru identificarea lor. Acest lucru a fost raportat de Associated Press citându-i pe fostul comandant al Regimentului Azov, Maxim Zhorin şi pe purtătoareade cuvânt a regimentului, Anna Golovko.

Potrivit lui Golovko, cele 52 de cadavre transferate ale morţilor sunt din cadrul unor regimente militare.

UPDATE 00.15 Zelensky: Severodoneţk şi Lysichansk sunt oraşe „moarte”

Preşedintele Ucrainei a spus că Forţele Armate ale Ucrainei încă rezistă în lupta pentru Severodoneţk, dar sunt depăşite numeric de trupele ruse. Aşa arată acum Severodnetsk şi Lisichansk.

Persoane din regiunea Cernihiv reţinute pentru colborare cu forţele ruse

Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei reţine 3 persoane acuzate că au colaborat cu ruşii în regiunea Cernihiv. Se presupune că se pregăteau să ajute trupele ruse în cazul unei a doua invazii a regiunii. SSU a găsit în casele lor un arsenal de arme ale forţelor speciale ruse.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite