Dezastru umanitar. Oficial ucrainean: Lipsa de apă potabilă în Mariupol e la un nivel critic. Oamenii primesc o dată la două zile doar dacă se înregistrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Lipsa de apă potabilă în Mariupol, oraş aflat sub controlul ruşilor, este acum la un nivel critic, a transmis Petro Andrushenko, un consilier al primarului, citat de CNN. Potrivit acestuia, oamenii trebuie să se înregistreze pentru a primi apă potabilă şi o pot primi doar o dată la două zile.

Pagubele aduse Mariupolului în timpul a mai mult de două luni de bombardament au fost atât de grave încât majoritatea serviciilor de bază, cum ar fi electricitatea, gazul şi apa curentă, nu au fost încă restabilite de autorităţile locale susţinute de Rusia.

În acest context, Andrushenko a transmis: „Cantitatea de apă era mică înainte, dar acum a scăzut cu totul. Este necesar să vă înregistraţi în coadă ... În viitor, temperatura va creşte, nivelul apei va scădea, iar apa potabilă va fi mai puţină."

Andrushenko, care nu se află în Mariupol, a susţinut că apa furnizată de autorităţile de ocupare este „apă de băut foarte condiţionată. Fără fierbere, nu poate fi consumată deloc în viaţa de zi cu zi şi nu există loc de fiert, adică doar pe focul din exterior. De fapt, oamenii o folosesc aşa cum este. Aceasta este o ameninţare dublă deodată."

Sursa citată şi-a repetat avertismentele cu privire la epidemii din cauza nivelului ridicat de gunoi şi a numărului de cadavre îngropate în morminte puţin adânci din tot oraşul.

„Este greu de spus ce fel de epidemie”, a spus el. „Ne aşteptăm la holera sau la orice epidemie virală legată de tractul gastrointestinal. Ca urmare a unor condiţii insalubre, acest lucru se poate întâmpla.”

Până acum nu au existat raportări confirmate de boli epidemice în Mariupol.

Oraşul port de la Marea Azov a fost în centrul unor lupte dramatice încă din primele zile de război, oraşul fiind devastat în urma bombardamentelor. Mariupol a căzut oficial în mâinile forţelor ruse în 20 mai, când s-a predat ultimul grup de luptători ucraineni aflaţi în oţelăria Azovstal.

Conform autorităţilor ucrainene, forţele ruse ar fi ucis peste 22.000 de locuitori ai Mariupolului, în timp ce alţi peste 40.000 de oameni ar fi fost deportaţi forţat.

În urma bombardamentelor, oraşul a fost distrus în proporţie de 90%.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite