Trupele ruse din Donețk, ordin să oprească lupta pe fondul dezertărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii armatei ruse au dispus recent forțelor sale din regiunea ucraineană Donețk încetarea temporară a luptelor pe fondul moralului scăzut și a dezertărilor, susține Alexander Štupun, purtătorul de cuvânt ucrainean al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Newsweek.

Alexander Štupun susține că forțele ucrainene își îmbunătățesc poziția tactică.
Tanc abandonat de ruși în apropiere de regiunea Donețk FOTO Profimedia

În unele zone, inclusiv în regiunea Donețk, unitățile inamice au început să primească ordine de la conducerea superioară de a suspenda temporar acțiunile ofensive", a afirmat Štupun într-o actualizare operațională militară, care a fost publicată pe Facebook. 

Motivul principal este moralul extrem de scăzut, numeroase fapte de dezertare din numărul persoanelor mobilizate și nerespectarea ordinelor de luptă”. 

Oleksii Gromov, șef adjunct al Departamentului operațional principal al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a afirmat la începutul lunii trecute că președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a ordonat trupelor sale să împingă granițele administrative din estul Donețkului din dorința de a prelua controlul asupra regiunii.

Cu toate acestea, forțele ruse nu au reușit să preia controlul asupra Donețkului. Însă, Vladimir Putin a organizat pseudo-referendumuri în urma cărora a alipit ilegal această regiune dar și alte trei.

„Forțele noastre își îmbunătățesc poziția tactică", a afirmat el, citat de publicația ucraineană Ukrainska Pravda.

Datorită regrupării în timp util a unităților uneia dintre brigăzile mecanizate și a nivelului ridicat de organizare a luptei, am reușit să reluăm poziția pierdută și să luăm pozițiile la sud de Bahmut sub controlul nostru".

 „În ultimele 24 de ore, unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamice în zonele Mayorsk, New-York, Zaitsev, Nevelske și Pobeda", se arată în actualizare.

De asemenea, Ucraina a recâștigat recent controlul asupra orașului-cheie Lîman. Rusia a afirmat, sâmbătă, 1 octombrie, că și-a mutat trupele într-o zonă mai „avantajoasă”. 

Autoritățile ucrainene au declarat că forțele lor au recâștigat controlul asupra a mii de kilometri pătrați de teritoriu în luna septembrie și au făcut progrese cheie în luna octombrie. 

În ciuda succeselor ucrainene și a problemelor armatei ruse, Vladimir Putin continuă să trimită forțe, anunțând recent o „mobilizare parțială”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite