LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul a eliberat încă 3000 km pătrați de teritoriu: „Ne aflăm la 50 de kilometri de graniţa cu Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 200-a zi de la începutul războiului. Trupele ruse se află într-o situație delicată pe frontul din Harkov, unde ucrainenii au reușit să cucerească orașul strategic Kupiansk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că au fost eliberați 2000 de kilometri de teritoriu în septembrie.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie FOTO EPA-EFE
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie FOTO EPA-EFE

UPDATE 21.18 Importante întreruperi de curent în estul Ucrainei

Părţi importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni, transmit Reuters şi AFP.

Responsabili ucraineni din Harkov (nord-est), al doilea oraş din ţară, şi din regiunile Doneţk şi Sumî (est) au difuzat pe reţelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi.

Jurnalişti ai AFP au constatat de asemenea întreruperi de curent în oraşul Kramatorsk din est.

UPDATE 20.59 Macron i-a cerut lui Putin retragerea „armelor grele şi uşoare” de la Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că „ocupaţia rusă se află la originea riscurilor” la care este expusă centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi i-a cerut să retragă „armele grele şi uşoare”, a anunţat palatul Elysee, transmite AFP.

 Macron „va rămâne în contact” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, „şi va rediscuta” cu Putin „în zilele următoare pentru găsirea unui acord care să garanteze securitatea centralei”, a adăugat preşedinţia franceză într-un comunicat  

UPDATE 19.41 Ce spune un general american despre posibilitatea ca Putin să utilizeze arme nucleare tactice

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a afirmat că este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să hotărască utilizarea unei arme nucleare tactice.

Declarația sa vine în situația în care există voci care spun că Rusia ar putea recurge la o asemenea variantă în condițiile în care forțele ruse par să aibă probleme în fața contraofensivei lansate de ucraineni.

Un general american în retragere, pe numele său Barry R. McCaffrey, a scris pe Twitter că „este clar că există pericolul unei lovituri nucleare tactice din partea unui Putin disperat”.

UPDATE 17.56 Putin și Macron, discuție despre situația de securitate de la centrala nucleară Zaporojie

Liderul de la Kremlin și președintele francez Emmanuel Macron au vorbit despre situația de securitate de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul forțelor invadatoare, a anunțat, duminică, Kremlinul, relatează Reuters, conform Agerpres.

Cei doi șefi de stat, care au purtat o convorbire telefonică, au afirmat că sunt pregătiți pentru o „interacţiune nepolitizată" în această chestiune, cu participarea Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Kremlinului. 

UPDATE 17.13 Lavrov susține că Ucraina amână negocierile: „Cu cât amână mai mult, cu atât le va fi mai greu”

Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina, dar o continuă amânare a acestora din partea Kievului va îngreuna posibilitatea unui acord cu Moscova, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru postul de televiziune Rusia-1.

Lavrov a menționat că președintele rus, Vladimir Putin, a clarificat poziția Moscovei în timpul unei întâlniri cu Duma de Stat. „Președintele le-a spus participanților la ședință că noi nu negăm negocierile, dar cei care o fac ar trebui să înțeleagă că, cu cât amână mai mult acest proces, cu atât le va fi mai greu să negocieze cu noi”, a spus ministrul

UPDATE 16.41 Zelenki: Iarna aceasta va fi „un test pentru încrederea noastră în victorie”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a avertizat într-un discurs de sâmbătă că iarna aceasta va fi cea mai grea din întreaga lume, dar și că va fi „test pentru încrederea noastră (a omenilor) în victorie”.

„Vor fi 90 de zile care vor fi un test pentru încrederea noastră în victorie. Un test pentru rezistenţa şi unitatea noastră, pentru capacitatea noastră de a ne proteja pe noi înşine, întreaga lume, libertatea şi valorile fundamentale pentru orice persoană din lume. Rusia face totul pentru a înfrânge rezistenţa Ucrainei, a Europei şi a lumii în 90 de zile de iarnă. Pentru că asta speră Rusia. Acesta este ultimul ei argument.”, afirmă Zelenski.  

UPDATE 15.36 Moscova anunţă că atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov şi că mii de persoane au fugit în Rusia în ultima zi

Forţele ruse atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov (în nord-estul Ucrainei) cu lovituri de precizie, a transmis duminică Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

Atacurile sunt realizate cu trupe aeropurtate, rachete şi artilerie, a susţinut ministerul rus pe social media. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat informaţiile.

Pe de altă parte, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat, potrivit AFP, că "mii" de persoane au fugit din regiunea ucraineană Harkov, teatrul contraofensivei ucrainene, către Rusia în ultimele 24 de ore.

UPDATE 13.38 Armata ucraineană anunţă eliberarea a peste 3.000 km pătrați din teritoriile ocupate de trupele ruse

Ucraina a anunţat duminica aceasta că trupele sale au recucerit în septembrie peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la trupele ruse în timpul unei contraofensive în nord-estul ţării, transmite agenţia France Presse.

"De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătraţi au reintrat sub control ucrainean", a declarat într-un comunicat Valeri Zalujnîi, comandantul şef al armatei ucrainene.

"În jurul Harkovului, am început să avansăm nu doar în sud şi est, ci şi către nord. Ne aflăm la 50 de kilometri de graniţa" cu Rusia, a explicat militarul ucrainean.

UPDATE 13.04 Kadîrov amenință că i se va adresa lui Putin dacă trupele rusești nu recuceresc teritoriile din care s-au retras

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, consideră drept insultă retragerea trupelor ruse din regiunea Harkov pe care le cataloghează drept „greșeli” și amenință că dacă trupele nu recuceresc repede teritoriile din care s-au retras, se va adresa lui Vladimir Putin, informează publicaţia rusă Kommersant.

Kadîrov spune într-un mesaj pe Telegram că dacă nu se schimbă nimic în felul în care decurge „operațiunea militară specială” și comandații din est nu își explică retragerea, el va contacta conducerea țării pentru a le explica situația de „pe teren”.

UPDATE 12.29 Ucraina: Recucerirea orașului Izium este „în curs”

Forţele ucrainene sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium graţie contraofensivei lor împotriva forţelor ruse în estul Ucrainei, a anunţat Kievul duminică, transmite AFP.

"Eliberarea unor porţiuni de teritoriu în districtele Kupiansk şi Izium din regiunea Harkov este în curs", a anunţat Statul Major ucrainean în cea de-a 200-a zi a conflictului. Anterior, Kievul a anunţat că trupele sale au intrat în Kupiansk.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov, comentează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prevestit o "eliberare rapidă" a ţării sale în această iarnă, dat fiind că ruşii "fug în unele direcţii", potrivit EFE.

UPDATE 11.51 Ofensiva din sudul Ucrainei, o campanie uriașă de dezinformare. Cum a fost păcălită Rusia

Război în Ucraina. Ofensiva din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare care a avut ca scop distragerea atenției Rusiei de la ofensiva reală, cea din regiunea Harkov.

Trupele ucrainene continuă să facă progrese în luptele din nod-estul țării, recucerind în trei zile mai mult de o treime din regiunea Harkov. O mare parte din câștiguri au fost confirmate indirect, sâmbătă, de Ministerul rus al Apărării.

„[A fost] o mare operațiune specială de dezinformare”, a declarat Taras Berezoveț, un fost consilier de securitate națională devenit ofițer de presă al brigăzii Bohun din cadrul forțelor speciale ucrainene, scrie The Guardian.  

Continuarea aici

UPDATE 10.27 Cine a elaborat planul genial al contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov, unde rușii au fost puși pe fugă

Planul pentru contraofensiva din regiunea Harkov a fost elaborat de comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, cel care a apărat Kievul și direcția nord, scrie expertul politic Oleksi Holobuțki pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi se desfășoară în fața ochilor noștri o operațiune inedită a trupelor ucrainene, în care inamicul pierde teritorii capturate anterior. Cu toate acestea, autorii operațiuni militare inedite rămân sunt modești. Ei sunt reticenți în a comunica cu presa, așa că de obicei rămân în umbra succeselor lor. Arhitectul recentelor victorii ale armatei ucrainene este comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sirski. La început, Sirski a reușit să oprească ofensiva inamicului la Harkov, Izium, Bahmut, Avdiivka și în alte direcții operaționale“, a scris Holobuțki.

Continuarea aici

UPDATE 08.51 Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie, oprite complet

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), transmite Reuters.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei.

UPDATE 08.10 Kievul critică neutralitatea Indiei

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a criticat sâmbătă neutralitatea Indiei în faţa invaziei ruse a Ucrainei, acuzând ţara că "beneficiază" de "sacrificiile" ucrainene şi occidentale, notează AFP.

"Nu poţi fi neutru şi să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic atunci când practic beneficiezi de sacrificiile noastre", a declarat el la forumul internaţional Yalta European Strategy (YES) de la Kiev.

De la începutul invaziei sale în Ucraina, care i-a atras o serie de sancţiuni occidentale, printre embargouri asupra petrolului rusesc, Moscova a devenit principalul furnizor de ţiţei al Indiei.

Rafinăriile indiene beneficiază de reduceri semnificative pe fondul creşterii preţurilor la benzină în Europa.

"India are posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic, rezolvându-şi astfel problemele interne doar pentru că cineva moare în Ucraina şi că cineva din Europa impune sancţiuni", a adăugat Dmitro Kuleba.

"Cred că India ne este datoare", a continuat el.

UPDATE 07.30 Zelenski: Armata ucraineană a eliberat „2000 de kilometri de teritoriu”, rușii fug

Armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o "alegere bună" fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării, notează AFP.

"Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite