Zelenski a anunțat că orașul Lîman a fost „complet eliberat”

0
0

Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Lîman din Ucraina „complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk, transmite Reuters.

Volodimir Zelenski anunță eliberarea orașul Lîman / Foto Profimedia
Volodimir Zelenski anunță eliberarea orașul Lîman / Foto Profimedia

„Începând de la 12:30 (09:30 GMT), Liman este complet eliberat", a transmis Zelenski într-o înregistrare video scurtă, postată pe canalul său de Telegram.

Separat, serviciile de informaţii militare britanice au apreciat că, probabil, Rusia a suferit pierderi grele în timp ce forţele sale s-au retras din Liman, transmite dpa.

Oraşul Lîman din regiunea Doneţk a fost „cel mai probabil apărat de elemente subdimensionate ale Districtelor Militare Vest şi Centru ale Rusiei, precum şi de contingente de rezervişti mobilizaţi voluntar", a transmis duminică Ministerul Apărării britanic în informarea sa zilnică.

„Forţa (rusă) a suferit probabil pierderi grele pe măsură ce s-a retras de-a lungul unicului drum de ieşire din oraş aflat încă sub controlul ruşilor", potrivit sursei citate.

Susținători ai lui Vladimir Putin au criticat sâmbătă retragerea armatei dintr-un oraș din Ucraina, la o zi după ce președintele rus a afirmat că a anexat regiunea.

Într-o postare pe Telegram, Ramzan Kadîrov, liderul din Cecenia și un aliat al lui Vladimir Putin, a declarat că liderii militari ruși au „acoperit" un general „incompetent" care ar trebui „trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge", potrivit The New York Times.

Un alt susținător important al războiului, oligarhul Evgheni Prigojin, a împărtășit sentimentele liderului cecen într-o declarație. Referindu-se la generalii militari ai Rusiei, el a spus: „Trimiteți toate aceste gunoaie desculțe cu mitraliere direct pe front", a relatat The Times.

Presa de stat rusă a relatat că motivul pentru care Rusia s-a retras din Lîman a fost acela că „inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice", transmite CNN.

Ministrul rus al Apărării, Serghei K. Șoigu, a fost criticat și acuzat în ultima perioadă de eșecuri militare, în special după contraofensivele reușite ale Ucrainei din septembrie.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite