Trupele ruse au început să ia cu asalt un oraș important din punct de vedere strategic din Donbas. Folosesc aceeași strategie ca în cazul Soledar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de ocupație ruse au lansat un asalt asupra orașului Vugledar din regiunea Donețk , care este un punct de comunicații important din punct de vedere strategic în sudul Donbasului și o potențială graniță pentru viitoarea ofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei către coridorul Crimeei, a anunțat de jurnalistul Iuri Butusov pe Facebook.

Soldați ucraineni contraatacaând în Donețk Foto Profimedia (arhivă)
Soldați ucraineni contraatacaând în Donețk Foto Profimedia (arhivă)

El a explicat că așezarea menționată este de o importanță deoosebită pentru ruși, deoarece capturarea acesteia va îmbunătăți semnificativ poziția strategică a soldaților ruși în Donbas și va oferi o oportunitate de aprofundare a apărării.

Potrivit lui Butusov, Vugledar este considerată o graniță convenabilă datorită caracteristicilor sale geografice. Orașul este situat pe un teren înalt, în timp ce trupele agresorului înaintează din zonele joase, ceea ce le permite să le provoace înfrângeri suplimentare.

„Bătălia pentru Vugledar va determina întregul curs al viitorului război din sudul Ucrainei în 2023”, a subliniat jurnalistul.

Comandamentul rus a stabilit drept obiectiv al campaniei sale pentru acest an capturarea întregului teritoriu al Donbassului sau împingerea forțelor ucrainene de pe coridorul Crimeei, susține jurnalistul. „Pentru a captura Vugledar, rușii și-au concentrat cele mai bune forțe - brigăzi de marină și trupe aeropurtate, stocuri de muniție”, a spus el.

Jurnalistul consideră că succesul apărării ucrainene a orașului ar trebui să se bazeze pe sarcina de a provoca cele mai mari pierderi posibile brigăzilor de elită ale Federației Ruse. El a amintit că ocupanții au încercat deja să ocupe Vugledar în toamnă, dar s-au oprit în satul din apropiere Pavlivka din cauza pierderilor semnificative.

Agenția rusă Tass informează că forțele ruse au câștigat un punct de sprijin la periferia orașului Vugledar și continuă să lupte acolo cu forțele armate ale Ucrainei, a declarat joi consilierul șefului interimar al Republicii Populare Donețk (RPD) Igor Kimakovski pentru canalul Soloviev Live TV.

"Au intrat și s-au poziționat la periferia Vugledar, blocând astfel forțele adversarului. Artileria noastră atacă inamicul care încearcă să contraatace", a spus el, răspunzând la o întrebare despre acțiunile trupelor rusești în vecinătatea Vugledarului.

Potrivit oficialului, în prezent, principala sarcină a forțelor ruse nu este atacarea frontală a Ugledarului, ci învăluirea lui într-o mișcare de clește „cum s-a făcut cu succes în vecinătatea orașului Soledar și se face acum în vecinătatea lui Artiomovsk. Această strategie a funcționat într-adevăr foarte bine”, a menționat gor Kimakovski, citat de Tass.

Secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională i-a avertizat pe ucraineni că Rusia, ţară-agresoare, pregăteşte noi atacuri informaţionale împotriva Ucrainei şi încearcă în acelaşi timp să racoleze căpetenii ale lumii interlope din regiunea Harkov.

"Mai mult, pot să spun că Direcţia a V-a a FSB (Serviciul Federal de Securitate rus/ex-KGB) încearcă să atragă de partea sa lideri ai lumii interlope, în special din regiunea Harkov. Noi monitorizăm toate aceste lucruri şi vreau să mă adresez acestor tipi tineri, dintre care unii se află la ora actuală în Emiratele Arabe Unite (EAU): băieţi, dacă vă întoarceţi acasă, veţi ajunge cu toţii după gratii. Trebuie să ne apărăm ţara, nu să facem jocuri cu FSB", a declarat Oleksii Danilov.

În viitorul apropiat, potrivit acestuia, împotriva Ucrainei pot fi efectuate mai multe atacuri informaţionale cu ajutorul unor agenţi de influenţă ruşi care sunt încă prezenţi în Ucraina.

Anterior, Oleksii Danilov afirmase că Rusia ar putea declanşa o nouă ofensivă majoră în Ucraina în timpul apropiat cu prilejul împlinirii unui an de la declanşarea invaziei.

În acelaşi timp, invadatorii ruşi efectuează atacuri de mici dimensiuni asupra poziţiilor armatei ucrainene în regiunea Zaporojie (sud) pentru a distrage atenţia trupelor ucrainene de la o posibilă ofensivă în pregătire în regiunea Lugansk (est), consideră analişti de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit agenţiei de presă citate.

Statul Major al armatei ucrainene a indicat că în aceste atacuri au fost implicate grupuri a câte 10-15 soldaţi. Dimensiunea şi natura unor astfel de atacuri relevă că scopul acestor acţiuni este distragerea atenţiei forţelor armate ucrainene din unele sectoare ale frontului, informează ISW.

Serviciile de informaţii ucrainene semnalează la rândul lor o concentrare de forţe ruse în zona Lugansk, specificând că unităţi ale Diviziei a 2-a motorizate a Armatei 1 de tancuri de gardă din Districtul militar Vest al Federaţiei Ruse au fost relocate din Belarus şi transferate parţial în această regiune din Donbas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite