Coșmarul Ucrainei: Planul secret de atac al lui Putin pe trei fronturi simultan

0
Publicat:

Ucraina este pregătită pentru o nouă ofensivă majoră care ar putea începe în câteva săptămâni. Unul dintre cei mai apropiați oameni ai președintelui Zelenski a declarat pentru The Daily Beast că se așteaptă la o mișcare iminentă a Rusiei de a încercui țara cu un atac simultan pe trei fronturi.

Clădiri distruse în Soledar FOTO Profimedia
Clădiri distruse în Soledar FOTO Profimedia

Rustem Umerov, un membru al echipei care negociază cu Rusia, a declarat că Kremlinul s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă. El a spus că Ucraina este amenințată din mai multe direcții, dar nu a precizat de unde ar putea veni atacurile.

„Rușii ne înconjoară, ne atacă din Marea Neagră, din Belarus și din regiunile Luhansk și Donețk”, a declarat Umerov.

Rusia a declarat săptămâna aceasta prima sa victorie în războiul ce ține de aproape un an de zile, afirmând că a cucerit orașul Soledar din Donețk, un oraș de extracție a sării. Există încă unele dispute cu privire la continuarea luptelor pentru controlul orașului, dar rușii au obținut în mod clar câștiguri teritoriale - cu un cost uriaș.

Mercenarii grupului Wagner, armata privată a lui Vladimir Putin, au condus atacul asupra orașelor Soledar și Bahmut din apropiere, deținuții recrutați de Evgheni Prigojin fiind cheia atacului, majoritatea fiind carne de tun.

„Ei vin din toate direcțiile, cu trei linii de luptă: criminali, contractori privați și forțe cu contract. Obiectivele lor sunt să scape de infractorii lor, să își testeze și să își antreneze contractorii”, a declarat Umerov.

Ofensivă de amploare

Experții ucraineni din domeniul informațiilor și al apărării consideră că totul este o pregătire pentru o ofensivă terestră de amploare, susținută de mai mulți recruți în armata regulată.

Colonelul Oleh Zhdanov, un fost membru din cadrul direcției operaționale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru The Daily Beast că unitățile militare și de informații ale Ucrainei urmăresc în timp real mișcările trupelor rusești.

„Urmărim cum Rusia își construiește o mulțime de forțe în regiunea Zaporojie. Se pare că plănuiesc un atac în clește din direcțiile Harkov [în est] și Zaporojie [în sud], vor încerca să captureze toate forțele de apărare majore ale Ucrainei", a declarat Zhdanov pentru The Daily Beast. „De asemenea, urmărim cum militarii ruși deplasează constant 10-12.000 de oameni în Belarus [spre nord]. De asemenea, ei se întăresc în regiunile Luhansk și Donețk”.

Colonelul Zhdanov spune că există un singur om în lume care știe când se va încheia războiul din Ucraina: Președintele Joe Biden. El crede că războiul va continua până când Casa Albă va aproba toată puterea de foc militară suplimentară pe care o solicită Ucraina.

„Președintele Biden are un scenariu detaliat al acestui război la Casa Albă. Cu cât primim mai repede arme, cu atât mai repede terminăm războiul, dar se pare că SUA vrea ca Rusia să epuizeze toate eforturile de război”, a declarat Zhdanov.  „În Rusia există acum un cult al morții: la toate nivelurile, de la propagandiști până la patriarhul ortodox, rușii sunt chemați să meargă și să moară în acest război, așa cum bunicii lor au murit în războaiele anterioare.”

Potrivit celor mai recente sondaje ale centrului Levada, numărul rușilor care cred că țara „ar trebui să continue cu siguranță acțiunile militare în Ucraina” a scăzut la 23%. Și astfel, Putin își actualizează retorica. El nu mai vorbește despre „unitatea” popoarelor ucrainean și rus. Kremlinul a renunțat să mai ceară rușilor să moară pentru moștenirea străveche a Rusiei Kievene. În schimb, ei prezintă acest război ca pe o bătălie puternică împotriva NATO.

Sâmbătă, consilierul său principal Nikolai Patrușev a declarat: „Evenimentele din Ucraina nu sunt o confruntare între Moscova și Kiev; aceasta este o confruntare militară între NATO, și mai ales Statele Unite și Anglia, cu Rusia”.

Putin și Patrușev sunt amândoi absolvenți ai școlilor KGB-ului sovietic. Ei au văzut întotdeauna Statele Unite și aliații lor ca pe niște inamici care merită distruși cu orice preț.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite