Trenul-spital secret care salvează ucrainenii răniţi în prima linie a bătăliei cu armata lui Putin

0
0
Foto Jamie Wiseman pentru Daily Mail
Foto Jamie Wiseman pentru Daily Mail

Din exterior, vagoanele albastre şi galbene nu se pot distinge de zecile de trenuri din epoca sovietică care transportă milioane de refugiaţi care fug din regiunile devastate de război ale Ucrainei.

Dar asta este în întregime intenţionat. Căci acesta este un tren medical care transportă o marfă şi mai vulnerabilă la atacurile aeriene ale Rusiei asupra căilor ferate ale ţării. 

La bord se află copii nevinovaţi, femei şi pensionari grav răniţi de gloanţe şi explozii ale bombelor în timpul atacului mortal al lui Vladimir Putin asupra caselor şi satelor lor cândva paşnice.

Daily Mail s-a alăturat trenului săptămâna trecută, când a ajuns într-o locaţie secretă de la periferia oraşului Liov, unde zeci de paramedici aşteptau pe peron în lumina soarelui de primăvară. 

Un sentiment de speranţă şi uşurare stăruia în aer. În cele din urmă, după o călătorie grea de 24 de ore şi peste 1.126 de kilometri, pacienţii epuizaţi, care sufereau de răni îngrozitoare, au fost scoşi în grabă din tren, puşi pe tărgi şi scaune cu rotile, plasaţi în ambulanţe şi transportaţi la spitalele din apropiere pentru îngrijiri. 

Guvernul Ucrainei spune că armata rusă a ucis sau rănit zeci de mii de civili de când a început invazia sa la sfârşitul lunii februarie. 

Kremlinul neagă că vizează civili, dar spitalele ucrainene se luptă să facă faţă volumului imens de răniţi de război din estul ţării. 

Acesta este motivul pentru care organizaţia de caritate Medici fără frontiere a venit cu o soluţie remarcabilă de folosi un tren medical pentru a-i evacua în siguranţa relativă a Liovului. 

Echipe de medici neobosiţi şi curajoşi lucrează non-stop pentru a îngriji pasagerii pe fondul ameninţării constante a atacurilor aeriene ruseşti. 

Trenul a salvat aproximativ 400 de persoane de când a început să circule luna trecută, fiecare pasager reprezentând un alt pat liber în spitalele din apropierea primei linii.

„Nu am făcut niciodată aşa ceva până acum”, a spus Christopher Stokes, liderul britanic al echipelor de urgenţă ale organizaţiei caritabile din Ucraina.

„Nu cred că au fost folosite trenuri medicale de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”. Stokes explică modul în care cele opt vagoane au fost transformate, în doar trei săptămâni, într-un spital în mişcare de ultimă generaţie. Au fost instalate cinci paturi de terapie intensivă.

Organizaţia de caritate a trebuit să lărgească uşile trenului, astfel încât paturile să poată fi înălţate şi scoase pe roţi. 

Podelele au fost întărite pentru a suporta un generator diesel de două tone, plus combustibil şi un alt pachet de baterii de 1,9 tone pentru a menţine tot echipamentul  medical în funcţiune. 

Unul dintre vagoane a fost echipat cu şapte generatoare de oxigen care purifică aerul. Cu toate acestea, pentru tot acest kit ultra modern, sistemul de încălzire învechit al trenului vechi este încă alimentat cu cărbune. 

Căile Ferate Ucrainene furnizează personalul şi o locomotivă electrică care trage vagoanele cu o viteză constantă de 60 de kilometri pe oră. 

Nu există duşuri, dar sunt suficiente paturi pentru ca cei 20 de angajaţi să prindă câteva ore de somn în timpul călătoriei de 48 de ore dus-întors la Zaporojie.

„Te mişti, pacientul se mişcă, totul se mişcă”, spune asistenta belgiană Margot Baro, în vârstă de 31 de ani, în timp ce explică cât de dificil poate fi să pui o perfuzie intravenoasă în aceste condiţii. 

Medicii par epuizaţi când coboară din tren în Liov. Pentru o noapte, doctorii se îndreaptă către un hotel pentru a se odihni, înainte de a repeta călătoria a doua zi.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite