Tensiuni între Italia şi Uniunea Europeană pe tema migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul populist al Italiei a declarat, vineri, că va tăia din fondurile destinate Uniunii Europene, dacă alte state nu vor primi din imigranţii de pe un vas blocat într-un port italian, atrăgând o mustrare din partea Bruxellesului pentru că face „ameninţări” inacceptabile.

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a declarat că reprezentanţi de la Uniunea Europeană care s-au întâlnit la Bruxelles, vineri, nu au ajuns la un acord privind împărţirea celor 150 de migranţi de pe vasul Diciotti al pazei de coastă italiene, care este andocat în Catania, de luni.

Italia „va acţiona în consecinţă”, a scris premierul pe Facebook, notând că Uniunea Europeană a eşuat în a fi la înălţimea principiilor sale de „solidaritate şi responsabilitate” şi că există o prăpastie „între cuvinte şi acţiuni”, care este evidenţiată  de „ipocrizie”.

Peste 650.000 de oameni au ajuns pe ţărmurile Italiei, începând cu anul 2014 şi Roma a început să urmeze o linie anti-imigraţie, spunând că nu va mai permite altor vase de salvare să acosteze, dacă alte state UE nu vor accepta să primească din imigranţi.

Ministrul de Interne Matteo Salvini a insistat că imigranţilor nu li se va permite accesul pe ţărm, până când alte state UE vor accepta să-i preia, declanşând o anchetă care cercetează dacă migranţii sunt ţinuţi împotriva voinţei lor, potrivit Reuters.

Viceprim-ministrul italian, Luigi Di Maio, a anunţat joi că partidul său va vota pentru a suspenda finanţările către Uniunea Europeană anul viitor dacă partenerii europeni nu vor ajunge la un acord prin care vor prelua migranţii care se află în prezent pe nava gărzii de coastă în Sicilia..

„Dacă mâine nu se va decide nimic la întâlnirea Comisiei Europene privind redistribuirea migranţilor de pe nava Diciotti, eu şi Mişcarea 5 Stele nu vom fi dispuşi să alocăm 20 de miliarde de euro în fiecare an către UE”, a declarat Di Maio într-o postare video pe Facebook.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite