Tensiuni între Germania şi Polonia din cauza planului de livrări indirecte de arme către Ucraina. MAE german: „Nimeni nu îşi înşeală vecinul european“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annalena Baerbock, şefa diplomaţiei germane FOTO EPA-EFE
Annalena Baerbock, şefa diplomaţiei germane FOTO EPA-EFE

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a admis că aşa-numitul plan de schimb circular pentru livrarea indirectă de arme Ucrainei nu funcţionează aşa cum se intenţiona, transmite sâmbătă dpa.

Ea a respins totuşi criticile dure ale guvernului polonez, care a acuzat recent Germania de încălcarea cuvântului şi înşelarea aşteptărilor în ce priveşte planurile referitoare la tancuri, transmite Agerpres.

„Într-o situaţie ca aceasta, nimeni nu îşi înşeală vecinul european“, a spus politiciana ecologistă vineri seara, în cadrul unui eveniment de întrebări şi răspunsuri organizat de cotidianul de mare tiraj Bild.

Situaţia este nesatisfăcătoare pentru ambele părţi, dar, în război, nu ştii întotdeauna imediat care este calea perfectă, a comentat ea. Schimbul circular - prin care Polonia trimite tancuri din epoca sovietică Ucrainei, iar Germania sau alţi aliaţi furnizează echipamente mai noi - a fost iniţiat pentru că părea să fie „cea mai bună şi mai rapidă cale la acel moment“, a adăugat Annalena Baerbock.

Varşovia este însă nemulţumită de rezultat. 'Promisiunile germane despre un schimb circular de tancuri s-au dovedit a fi o manevră înşelătoare', a declarat ministrul adjunct de externe Szymon Szynkowski vel Sek pentru publicaţia germană Der Spiegel.

În primul rând, germanii le-au oferit polonezilor tancuri „care erau mai vechi decât cele pe care (Polonia) le-a dat Ucrainei“, a spus el.

Această ofertă a fost „incceptabilă, pentru că nu avem interes să ne deteriorăm starea armamentului nostru şi antrenamentul soldaţilor noştri cu echipamente din anii 1960“, a afirmat el, precizând că, din acest motiv, Polonia se bazează acum pe ajutorul altor parteneri din NATO

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite