Zelenski respinge o încetare a focului în lupta cu Rusia fără recuperarea de către Kiev a teritoriilor pierdute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: EPA-EFE
Sursă foto: EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără a revendica teritoriile pierdute nu va face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu acordat vineri publicaţiei Wall Street Journal, citat de Reuters.

Acesta a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să menţină teritoriile ucrainene confiscate de la invazia din februarie nu va face decât să încurajeze un conflict şi mai larg, oferind Moscovei ocazia de a se pregăti şi reînarma pentru runda următoare.

Zelenskiy a vorbit, de asemenea, şi despre sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, spunând că „rezervele occidentale de Himars, deşi fac o diferenţă materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a inversa valul”.

„Îngheţarea conflictului cu Federaţia Rusă înseamnă o pauză care oferă Federaţiei Ruse o pauză de odihnă”, a raportat Wall Street Journal, citând comentariile lui Zelenski.

De asemenea, acesta a adăugat faptul că „Societatea crede că toate teritoriile trebuie eliberate mai întâi, iar apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare”.

„O nevoie mai presantă sunt sistemele de apărare aeriană care ar putea împiedica Rusia să arunce o ploaie de rachete cu rază lungă de acţiune asupra oraşelor de altfel paşnice aflate la sute de kilometri de linia frontului”, a adăugat Zelenskiy.

Totodată, acesta a vorbit şi despre  acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, punctând: „Concesiile diplomatice către Moscova ar putea stabiliza oarecum pieţele, dar ar oferi doar un răgaz temporar şi un efect de bumerang în viitor”.

Rusia şi Ucraina au semnat vineri un acord de referinţă pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exportul de cereale, crescând speranţa că o criză alimentară internaţională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite