Târgul de Crăciun din Budapesta. Motivele pentru care riscă să nu se mai organizeze în acest an

0
Publicat:

Unul dintre cele mai frumoase 10 târguri de Crăciun din Europa, cel din Capitala Ungariei, Budapesta, are mari șanse ca în acest an să nu se mai desfășoare, sau cel puțin nu în forma care l-a consacrat.

Târgul de Crăciun din Budapesta Ungaria colaj imagini din 2021
Târgul de Crăciun din Budapesta Ungaria în 2021 Foto colaj Daciana Stoica jpg

Pe ultima sută de metri s-a decis schimbarea organizatorului tradițional al târgului destinat sărbătorilor de iarnă din Budapesta Ungaria, care se ocupa de eveniment de mai bine de 20 de ani.

Acest lucru s-a petrecut după ce piața în care se desfășura evenimentul – Vörösmarty - a fost naționalizată, iar organizarea din sarcina Administrației Municipale a căzut în cea a administrației Districtului V care cuprinde zona centrală a Budapestei.

Numai că negocierile administrației de district au eșuat și, cu aproximativ trei luni înainte de sărbătorile de iarnă, s-a decis căutarea unui alt organizator.

CEO-ul companiei care s-a ocupat până acum de organizarea târgului a tras un semnal de alarmă: „Nu este timp pentru pregătirile evenimentului. Anul acesta cu siguranță Capitala nu va organiza un Târg de Crăciun”, a declarat Csaba Faix, managerul Budapest Brand – organizație non-profit, pentru presa ungurească.

Administrația Districtului V a decis să dea această sarcină unui privat.

De ce s-a renunțat la organizatorul tradițional

S-a aflat și motivul pentru care nu s-a mai mers pe mâna vechiului organizator: compania Budapest Brand nonprofit ltd. și Administrația publică municipală din districtul al cincilea nu s-au putut pune de acord asupra condițiilor de desfășurare a evenimentului.

Potrivit conducerii Belváros, negocierile au eșuat deoarece firma ar fi solicitat primăriei încheierea unui contract pe doi ani, iar cea din urmă a motivat că succesul evenimentului, și nu durata contractului ar trebui să determine cooperarea.

Presa din Ungaria pomenește și disensiunile politice dintre administrația Capitalei și cea a sectorului V, subliniind însă că nu aceasta a fost cauza principală a renunțării la organizatorul tradițional.

Pe baza declarației CEO-ului de la Budapest Brand, jurnaliștii maghiari au concluzionat: „Fără târg de Crăciun anul acesta... Chiar dacă va exista o piață, cumva, cu siguranță nu va mai fi la fel ca înainte”, au titrat redactorii din redacția ungurească a Daily News

„Cu siguranță Capitala nu va organiza un Târg de Crăciun”

Csaba Faix, managerul Budapest Brand a explicat pentru presa din Ungaria motivele pentru care nu crede că administrația de district sau orice alt privat va reuși să organizeze un eveniment de o asemenea amploare.

Potrivit CEO-ului, nu este suficient timp pentru a reuși acest lucru. Acesta a menționat și că firma pe care o conduce a demarat negocieri de preț cu constructorii târgului și furnizorii de servicii încă din luna mai, din cauza inflației și a situației economice

Conform obiceiului Budapest Brand, artizanii și furnizorii de servicii de catering au fost selectați prin licitații care, dat fiind noul context, nu ar mai putea avea loc cu ocazia acestor sărbători de iarnă.

Târgul de Crăciun de la Budapesta a costat mai bine de 200.000 de euro, până acum, adică peste 10 milioane de forinți.  

Csaba Faix a ținut să menționeze și că în acest an primăria de district nu va avea niciun câștig, față de anii trecuți când profitul se împărțea între organizator și administrația municipală: Anul acesta, profiturile din eveniment nu vor mai intra în cuferele comune, ci vor fi luate acasă de un antreprenor”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite