Sute de mii de persoane protestează în Portugalia faţă de măsurile de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de persoane au protestat sâmbătă, în peste 20 de oraşe din Portugalia, faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern pentru a scoate ţara din recesiune.

Potrivit BBC, mulţimea adunată în Lisabona a cerut demisia guvernului actual. Mulţi manifestanţi au afişat mesaje care condamnau Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, care au solicitat reduceri ale bugetului.

Guvernul conservator a mărit astfel taxele pentru a reduce deficitul bugetar, în timp ce rata şomajului a atins 17,6%, în cel de-al treilea an de recesiune pe care ţara îl traversează.

Demonstraţiile organizate pe reţelele sociale au fost susţinute inclusiv de principalul sindicat portughez.

Aceste proteste coincid cu o vizită a inspectorilor FMI şi ai UE, care au impus măsuri de austeritate.

Unii protestatari au afişat mesaje precum: „Austeritatea ucide“ sau „Putere poporului!“ şi au intonat un cântec vechi de 40 de ani, „Grandola“, asociat cu „Revoluţia Garoafelor“ din 1974, o revoltă populară care a pus capăt dictaturii, relatează site-ul cotidianului britanic „The Guardian“.

Protestele au început la o săptămână după ce premierul portughez Pedro Passos Coelho a postat pe Facebook un mesaj în care se adresa „prietenilor“ şi mărturisea cât de greu a fost pentru el să anunţe noile măsuri de austeritate. Acest gest şi  un interviu televizat în care premierul se arăta  critic la adresa portughezilor care au trăit mai bine decât îşi permiteau au aprins scânteia revoltei.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite