„Sultanul” Erdogan, de neînduplecat: premierul turc merge înainte cu demolarea parcului Gezi, în ciuda protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi, la Tunis, că guvernul său va merge înainte cu controversatul plan de a demola parcul Gezi din centrul Istanbulului, în ciuda protestelor sângeroase care au avut loc în ultima săptămână în toată ţara, notează Russia Today, AFP şi Reuters.

"Proiectul respectă istoria, cultura şi mediul (...). Ceea ce facem noi este să protejăm drepturile majorităţii şi să păstrăm frumuseţea Istanbulului", a afirmat el, cu doar câteva ore înainte să-şi încheie turneul de patru zile în Africa de Nord şi să se întoarcă în ţară.

„Vom duce acest proiect până la capăt", a adăugat el. „Nu vom permite unei minorităţi să impună legea majorităţii şi nu vom accepta nici tirania majorităţii", a declarat Erdogan.

El a denunţat, de asemenea, participarea unei organizaţii "teroriste" la proteste.

„Printre protestatari există extremişti, unii sunt implicaţi în terorism (...) şi susţinătorii acestei organizaţii teroriste sunt prezenţi în piaţa" Taksim, a asigurat el, evocând atentatul împotriva ambasadei Statelor Unite la Ankara din februarie, atribuit unui grup de extremă stânga.

Erdogan, întrebat de un jurnalist turc, a dezminţit implicarea unor diplimaţi în tulburări, dar a dezvăluit că au fost arestaţi şapte străini.

„Sunt şapte străini implicaţi în tulburări, dintre care şase au fost aduşi în faţa procurorului Republicii şi unul este în stare de arest", a declarat premierul.

„O anchetă este în curs pentru a stabili modul în care aceştia au participat la violenţe", a adăugat el fără să precizeze naţionalitatea şi locul în care au fost arestaţi aceştia sau unde sunt deţinuţi.

Erdogan a ţinut totuşi să sublinieze că nu consideră că ecologiştii ar fi la originea tulburărilor.

În Turcia, protestele au intrat în cea de-a doua săptămână cu un bilanţ destul de sumbru: patru morţi şi peste 4.000 de răniţi. Deşi au început ca o manifestaţie ecologistă timidă, care milita împotriva distrugerii parcului Gezi, protestele au degenerat şi s-au extins în ultimele zile în toată ţara.

Poziţia lui Erdogan, al cărui partid se află la guvernare şi se bucură de un sprijin generos din partea populaţiei, demonstrează că premierul turc este de neînduplecat. „Nu suportă cineva să se opună ideilor lui. O ia ca pe un atac personal. Este obişnuit să fie sprijinit de popor, după ce a obţinut 50% din voturi. De data asta nu se aştepta ca protestul să fie atât de puternic”, a declarat pentru Russia Today prezentatorul turc Mutlu Tonbekci.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite