Spania, criticată pentru că le permite navelor ruseşti să se realimenteze într-un port al său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portavionul rusesc Amiral Kuzneţov
Portavionul rusesc Amiral Kuzneţov

Spania a fost criticată pentru că ar fi fost de acord că le permită navelor ruse să se realimenteze într-un port al său, în drum spre Siria, pentru a bombarda Alepul şi alte ţinte, relatează Sky News.

O flotilă condusă de portavionul Amiralul Kuzneţov ar urma să fie alimentat şi să încarce provizii în portul spaniol Ceuta, din nordul Africii.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Guvernului spaniol să îşi reanalizeze poziţia.

“Fiecare stat trebuie să decidă dacă aceste vase pot primi provizii şi realimenta în diferite porturi de-a lungul rutei către estul Mediteranei. Dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi şi am exprimat acest lucru foarte clar, în legătură cu posibila folosire a acestui grup de luptă pentru a creşte capacitatea rusă şi pentru a fi o platformă pentru raidurile aeriene împotriva Siriei”, a subliniat el.

“Guvernul (britanic – n.r.) şi-a exprimat anterior îngrijorarea în legătură cu ospitalitatea Guvernului spaniol faţă de navele ruse, în condiţiile în care avem reticenţe în legătură cu activitatea militară a Rusiei”, a spus un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

Un fost ministrul britanic al Apărării, Sir Gerald Howarth, a declarat pentru Daily Telegraph că, dacă informaţia se confirmă, ar fi o decizie “complet nepotrivită” din partea unui stat membru NATO.

“Există sancţiuni vizând Rusia şi este un lucru fără precedent pentru un aliat NATO”, a avertizat şi fostul şef al Marinei britanice, Lord West.

Ministerul spaniol de Interne a declarat că cererile Marinei ruse sunt analizate “de la caz la caz”. “Vasele Marinei ruse au intrat în porturile spaniole de ani de zile”, a adăugat Madridul.

Informaţia a venit după ce vase ale Marinei Regale au escortat vasele ruse când acestea au traversat Canalul Mânecii, săptămâna trecută. 

Ministerul spaniol al afacerilor externe studiază posibilitatea de a refuza să găzduiască şi să realimenteze navele ruseşti, pe fondul criticilor din partea NATO, informează agentia sputnik.

Madridul ar fi dat înapoi în urma criticilor din partea NATO privind permirea navelor ruseşti, care se îndreaptă spre Marea Mediterană, pentru a ancora în porturile spaniole. Ministerul spaniol al afacerilor externe se aşteaptă explicaţii de la Moscova cu privire la motivele staţionării gupului de nave ruseşti în frunte cu portavionul Amiral Kuzneţov, în porturile spaniole în frunte. În cazul în care flota se îndreaptă spre Siria, autorizaţia îi va fi retrasă.

   

Rusia a renunţat la cererea de a i se permite să aprovizioneze o flotilă navală într-un port spaniol din Marea Mediterană a anunţat guvernul spaniol. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite